A szépség titka

A szépség fogalma igen szubjektív és kultúránként, koronként változó. Azt, hogy ki mit tart szépnek, rengeteg tényező befolyásolja, nincs egyértelműen univerzális kritériuma.

Mitől szép a szép?

Tetszeni, szépnek lenni mindig is foglalkoztatta az embereket. Már az ősi termékenységszobrok, később az ókorból fennmaradt falfestmények, mozaikok és szobrok alapján következtethetünk arra, mit tartottak akkortájt szépnek. Azóta pedig milliószor változott a szépségről alkotott kép, annak függvényében, milyen társadalmi és kultúrális hatások, szempontok alá rendeltetett a felfogás.

Ahogy a vallásnak, úgy a női léthez fűződő sztereotípiáknak is meghatározó szerepük volt. A szépség fogalmát, a női ideált az határozta meg, hogy mit vártak el a nőktől az adott korban. Volt, mikor a külső jegyek jelentéktelenné váltak az erényesség, a szűziesség, a visszafogottság jegyében, s volt, mikor a női indivídum mindenben áttörte gátjait, s ennek megjelenítésén volt a hangsúly.

A művészeti irányzatok is hatással voltak az ideális nőtípusra. Míg a barokk korszak a telt idomokat favorizálta, addig a rokokó nőideálja karcsú volt, s ez azóta is folyton változó képet mutat. A történelem folyamán tehát nem volt olyan, ami mindig szépnek számított, leginkább valamilyen eszmeiség mentén változott a „szép” felfogása, reprezentációja.

A szépség egyenlő jóság?

Legtöbben azt gondolják, hogy életünk során tanuljuk meg, hogy mi a szép, annak alapján, amire azt mondják, hogy szép, s ez igen sokszínű lehet. Darwin szerint azonban a szépség megítélése hasonló minden kultúrában, alapjában véve az emberek előnyben részesítik nők esetében például a nagy szemeket, a telt ajkakat, a szimmetrikus vonásokat, még ha a társadalmi elvárások ezt el is nyomják sok esetben (pl. kóros soványság idealizálása). Férfiak esetében ugyanígy a nagy állkapcsot és szemöldökcsontot tartják szépnek, férfiasnak. Ezek a fizikai jegyek a magasabb, ezért szaporodási szempontból kedvező hormonszinthez kapcsolhatóak, ami a vitalitást, a szaporodási készséget sugallja. Ezeknek a sugallatoknak köszönhetően hajlamosak vagyunk egyéb jó tulajdonságot is társítani a kedvező jegyekhez.

Sokszor hallhatjuk, hogy „Isten bőkezűen bánt vele”, „természetadta szépség”, stb., s ilyenkor általában az illető megítélése is kedvező. Nehezen tételezik fel a rossz akaratot, gyarlóságot egy csinos arcú személy esetén, míg előfordul nem egyszer, hogy előnytelenebb vonások láttán így kiált fel valaki: „hú, ránézésre 10 év fegyház”. Miért is van ez? Ezt hívják „holdudvarhatásnak”, mely során az egyén bizonyos tulajdonsága hatással van az egyéb, többnyire feltételezett tulajdonságaira is.

Visage Dentallal a megújulásért

Mi azzal értünk egyet, hogy a „szépség” főleg belülről fakad, a kisugárzásunkat magunk tudjuk erősíteni. A magabiztos fellépéshez azonban nem árt az előnyös, ápolt külső. Ebben már mi is tudunk segíteni. A Visage Dental esztétikai kezelései lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a legtöbbet, s az arc kontúrjain fiatalítsunk, feszesebbé tegyük a megfáradt vonásokat. Fogászati problémáin túl forduljon hozzánk bizalommal, ha szeretné visszanyerni arca harmóniáját, fiatalos kisugárzását.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!