A testtartás és a fogak között vajon mi a kapcsolat? A testtartás kihat a fogak állapotára és fordítva?

A gerincproblémák, a rossz testtartás korunk népbetegségévé vált. A felismerésük többnyire későn történik meg, a megelőzés nagyon fontos lenne. Hogy miért?

Azon túl, hogy komoly és hosszú távú egészségkárosodás kiindulópontja lehet a rossz testtartás, harapási rendellenességeket is okozhat.

A fordított helyzet sem jobb: amennyiben harapási problémák vannak jelen, az gyakran a testünkben is elváltozásokat okozhat. Érdemes tehát alaposabban szemügyre venni ezt a témát.

A testtartás és a fogak kapcsolata

Vizsgálatok rámutattak arra, hogy a testtartás befolyásolhatja a fogsorok érintkezését, a harapás milyenségét. Egyértelműen bizonyított ma már a gerinccsigolyák egymáshoz való viszonya és a fogazat záródása közti összefüggés. A helytelen testtartás idővel az izomtónus aszimmetriáját is okozza. Márpedig, a rágóapparátus izmainak harmónikus működése alapvető szükséglet a rágás, a nyelés, a légzés és a beszéd optimális kivitelezéséhez.

Hogyan alakul ki a helytelen testtartás?

A helytelen testtartás kialakulása köszönhető örökletes tényezőknek is, de főképpen a mozgásszegény életmódnak. A mai kor embere rengeteget ül tömegközlekedési eszközökön, a számítógép és a televízió előtt. Fáradtak vagyunk a munkából hazaérve, kevés a motiváció a testedzésre. Így van ez már gyermekkorban is, a fiatalok hétköznapjaiban is egyre kevesebb az aktív szabadidő eltöltés, a mozgásban gazdag kikapcsolódási forma. Görnyednek az iskolapadban, majd otthon a kanapén telefonnal a kezükben.

Az orvosok már jó ideje próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy egyre több embert érintenek a gerincproblémák, és egyre súlyosabban.

Fogak hatása a testtartásra

Fordított esetben szintén nem szabad elhanyagolni a problémát. Az állkapocs különböző kényszerhelyzetei hatással vannak a nyak-, és a hátizmokra is. A befeszült, görcsös állapot sok esetben ennek tudható be. Ezen anomáliák hátrányosan befolyásolhatják akár a csontnövekedést is, s így maradandó elváltozásokat idézhetnek elő.

Az említett problémák kezelése tehát elengedhetetlen. Egyaránt Fontos már gyermekkorban a rendszeres orthopédiai vizsgálat és a fogászati ellenőrzés.

Mi a teendő, ha helytelen testtartást és harapási rendellenességet tapasztalunk?

Az alap probléma (testtartás rendezése) kezelése mellett az okklúziós- (harapási) sík és magasság helyes beállítása elengedhetetlen a súlyosabb zavarok kivédése érdekében.

Ez az összetett beavatkozás komplex terápiás szemlélettel rendelkező szakembereket igényel. A terápia sikere a páciens, és a különböző szakterületek szoros együttműködésén múlik : a fogorvos, a fogtechnikus, a manuálterapeuta, vagy a gyógytornász személye egyaránt fontos.

Ha további kérdése van írjon nekünk, vagy hívjon minket és segítünk 🙂

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!