A mezőgazdaság terjedése és a fogazat

A mezőgazdaság terjedése és a fogazat kapcsolatának vizsgálata érdekes információkat hozott felszínre. Nem is gondolnánk, hogy a fogkő hasznos is lehet bizonyos szempontból. No nem is a modern kori fogászati egészség megközelítése szerint, hanem a régmúlt kutatása céljából. A fellelt állkapocs maradványok fogain lévő fogkő ugyanis értékes adatokkal szolgált a ma emberének.

Hogyan változott a szájüregi baktériumflórája egy vadászó és gyűjtögető életmódot folytató embernek?

Azt könnyen hihetőnek gondoljuk, hogy az ősember szájüregében található baktériumok némileg különbözőek voltak a ma élő emberéitől. Ha jobban belegondolunk, ez nem is meglepő, hiszen a táplálkozási szokások, a táplálék milyensége és mennyisége merően eltérőek voltak. No de mitől változhatott az idők során? Egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai rámutattak arra, hogy változásokat eredményezett az emberi szájban lévő flóra tekintetében a vadászó-gyűjtögető életmódról a mezőgazdaságra való átállás. A kőkorszaki emberi maradványok fogkövében konzerválódtak olyan szájüregi baktériumok, melyek örökítőanyaga alapján jól megállapítható a mezőgazdaság terjedése Dél-Európában. A földek művelésének köszönhetően változtak az étkezés alapanyagai. A Közel-Keletről érkezett földművesek baktériumai át is vették a helyét az addig jellemző helyi baktériumoknak. A táplálék összetételének a változása eredményezett tehát olyan hatásokat, melyek következtében az akkoriban a legelterjedtebb szájüregi baktériumok az Anaerolineaceae-baktériumok voltak.

Kik változtattak az európai kőkorszaki ember étkezési szokásain?

A mezőgazdaság terjedése és a fogazat kapcsolatának vizsgálatakor fény derült arra, hogy a kőkorszaki földművesek Levante vidékéről érkeztek Európába. Vándorlásaik a Balkánon át, a Földközi-tenger mentén történt. Velük együtt más Anaerolineaceae-ágak is érkeztek nyugatra és terjedtek el.

Az európai kőkorszaki ember táplálkozási szokásai a vizsgálatok tanúsága szerint lassan változott. Ebből kifolyólag jó ideig nem volt számottevő eltérés a baktérium flóra tekintetében, de mindenképpen dokumentálhatóan változott.

Mi a helyzet ma a szájüregi baktériumflóra terén?

Az Anaerolineaceae-baktériumok örökítőanyaga, bár jóval kisebb mértékben, mint a kőkorszaki európaiéban, de a mai emberek fogkövében is megtalálható. A világ élelmezése azonban mára sosem tapasztalt módon változott. A modern kori táplálkozási szokások és az ételek alapanyagainak jelentős átalakulása azt eredményezte, hogy a szájüregi mikrobák jóval erőteljesebben változtak, mint a mezőgazdaság térnyerésekor.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!