A nyál szerepe az emésztésben

A nyál szerepe érdekes téma, mert sokan nem gondolják, mennyire meghatározó a nyál munkája az emésztésben, a méreganyagok kiválasztásában, a vírusok és baktériumok elleni védekezésben egyaránt.

A szájüreg egészsége szempontjából nem csupán az ép fogazatnak van jelentősége, de kiemelkedő fontosságú a kielégítő nyáltermelés, melyet nyálmirigyeink végeznek. Közülük a legfontosabbak: a fültőmirigy, az állkapocs alatti (submandibularis) mirigy és a nyelv alatti (sublingualis) mirigy.

A fültőmirigy a legnagyobb szájüregi nyálmirigy. Az arc belső felén található, az állkapocs mögötti területen. Ez a mirigy elősegíti a rágást és a nyelést.

Az állkapocs alatti nyálmirigyek az alsó állcsont alatt helyezkednek el.  Segítik a keményítők lebontását az amiláz nevű enzimek termelésével és síkosítják a torok nyálkahártyáját is.

A nyelv alatti nyálmirigyek a nyelv alatt találhatóak. Ezen mirigyek egy mucin nevű anyagot termelnek, ami a nyál előállításához elengedhetetlen. Nappal több nyál termelődik, alvás közben ez a folyamat mérsékeltebb. Ezért érezzük úgy, hogy éjszaka kiszárad a szánk. A kellemetlen reggeli lehelet is annak köszönhető, hogy a kevesebb nyáltermelés következtében elszaporodnak éjjel a baktériumok a szájüregben. Ezen túl, a nyelv alatti mirigyek felelősek azért, hogy az elfogyasztott ételt könnyű legyen lenyelni, kellően nedvesítve kerüljenek a falatok a gyomorba.  A szájszárazság tehát az étel emészthetőségére és a lenyelhetőségre is kedvezőtlen hatással van.

Mikor csökken a nyál termelődése?

Rágás közben a nyálmirigyek aktívan termelik a nyálat. Optimális működésük esetén nagymértékben segítik a táplálék felőrlését, majd megemésztését. A nyál nagy víztartalmú, ennek biztosításához elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, különben nem tud elegendő nyál termelődni.

Egyéb okai a szájszárazságnak például bizonyos gyógyszerek mellékhatása, hormonháztartás problémái, cukorbetegség, sugárterápia, autoimmun betegség.  

A legfontosabb teendő, ha szájszárazságot érzünk, hogy mielőbb keressük fel orvosunkat, vagy fogorvosunkat, aki elvégzi a megfelelő orvosi kivizsgálást, és személyre szabott terápiával segíti a nyáltermelés optimalizációját.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!