A testtartás és a fogak

A testtartás és a fogak között vajon mi a kapcsolat? A testtartás kihat a fogak állapotára és fordítva?

A gerincproblémák, a rossz testtartás korunk népbetegségévé vált. A felismerésük többnyire későn történik meg, a megelőzés nagyon fontos lenne. Hogy miért?

Azon túl, hogy komoly és hosszú távú egészségkárosodás kiindulópontja lehet a rossz testtartás, harapási rendellenességeket is okozhat.

A fordított helyzet sem jobb: amennyiben harapási problémák vannak jelen, az gyakran a testünkben is elváltozásokat okozhat. Érdemes tehát alaposabban szemügyre venni ezt a témát.

A testtartás és a fogak kapcsolata

Vizsgálatok rámutattak arra, hogy a testtartás befolyásolhatja a fogsorok érintkezését, a harapás milyenségét. Egyértelműen bizonyított ma már a gerinccsigolyák egymáshoz való viszonya és a fogazat záródása közti összefüggés. A helytelen testtartás idővel az izomtónus aszimmetriáját is okozza. Márpedig, a rágóapparátus izmainak harmónikus működése alapvető szükséglet a rágás, a nyelés, a légzés és a beszéd optimális kivitelezéséhez.

Hogyan alakul ki a helytelen testtartás?

A helytelen testtartás kialakulása köszönhető örökletes tényezőknek is, de főképpen a mozgásszegény életmódnak. A mai kor embere rengeteget ül tömegközlekedési eszközökön, a számítógép és a televízió előtt. Fáradtak vagyunk a munkából hazaérve, kevés a motiváció a testedzésre. Így van ez már gyermekkorban is, a fiatalok hétköznapjaiban is egyre kevesebb az aktív szabadidő eltöltés, a mozgásban gazdag kikapcsolódási forma. Görnyednek az iskolapadban, majd otthon a kanapén telefonnal a kezükben.

Az orvosok már jó ideje próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy egyre több embert érintenek a gerincproblémák, és egyre súlyosabban.

Fogak hatása a testtartásra

Fordított esetben szintén nem szabad elhanyagolni a problémát. Az állkapocs különböző kényszerhelyzetei hatással vannak a nyak-, és a hátizmokra is. A befeszült, görcsös állapot sok esetben ennek tudható be. Ezen anomáliák hátrányosan befolyásolhatják akár a csontnövekedést is, s így maradandó elváltozásokat idézhetnek elő.

Az említett problémák kezelése tehát elengedhetetlen. Egyaránt Fontos már gyermekkorban a rendszeres orthopédiai vizsgálat és a fogászati ellenőrzés.

Mi a teendő, ha helytelen testtartást és harapási rendellenességet tapasztalunk?

Az alap probléma (testtartás rendezése) kezelése mellett az okklúziós- (harapási) sík és magasság helyes beállítása elengedhetetlen a súlyosabb zavarok kivédése érdekében.

Ez az összetett beavatkozás komplex terápiás szemlélettel rendelkező szakembereket igényel. A terápia sikere a páciens, és a különböző szakterületek szoros együttműködésén múlik : a fogorvos, a fogtechnikus, a manuálterapeuta, vagy a gyógytornász személye egyaránt fontos.

Ha további kérdése van írjon nekünk, vagy hívjon minket és segítünk 🙂

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!