Algoritmus a gyógyászat szolgálatában

Az algoritmus, a mesterséges intelligencia már nem új fogalmak az orvostudományban, de folyamatosan fejlődő tudományágról van szó, mely még tartogat meglepetéseket.

Mesterséges intelligencia az orvostudomány szolgálatában

Milyen megoldásokat rejt a mesterséges intelligencia az orvostudomány területén? Megoldás az orvoshiányra? Segíthet egy algoritmus a diagnózis felállításában, esetleg jobban diagnosztizálhat, mint egy orvos?

A diagnózis felállítása nem egyszerű művelet, nem néhány gomb megnyomásával diagnosztizál az orvos. Alapos kivizsgálás és az információk átgondolása szükséges ahhoz, hogy a megfelelő terápiás javaslatot tudja adni a beteg mielőbbi gyógyulása érdekében. A helyes diagnózishoz sok esetben az ember egészének holisztikus szemlélete szükséges. Ez az orvosok részéről nem csupán lelkiismeretes hozzáállást, hanem folyamatos, magas szintű képzettséget, tudásuk naprakészen tartását igényli. Egy technológia alkalmazása önmagában nem tudja helyettesíti ezt. Azonban az információk eléréséhez, gyűjtéséhez, feldolgozásához, összevetéséhez nagy segítséget nyújtanak a technológia vívmányai, például az algoritmusok. Az adatbázisok létrehozásával a betegek dokumentációinak elérése néhány másodperc alatt megoldható, ami óriási időnyereség a gyógyítás területén. Az egyes betegségekre tekintettel gigantikus mennyiségű vonatkozó információ áll rendelkezésre több nyelven is, mely segíti a tapasztalatcserét és a tudás átadását, függetlenül attól, hogy a kezelőorvos mely földrészen él. A betegek gyógyulásához így közvetve hozzájárulhatnak más tapasztalt, nagyobb tudással rendelkező tudósok, orvoskollégák. Régebben a gyógyulás módját egy lokalizált orvoscsoport tudása és munkája határozta meg kizárólag.

Az algoritmusok helyettesítik az orvosokat?

A mesterséges intelligencia segítségével reprodukálható az emberi szervezet, akár az emberi agy viselkedése is. Az emberi fiziológia összetettségét lehetséges modellezni, a számítógépek képesek utánozni a gondolkodásmódunkat és bizonyos kapcsolódásokat találni. Elképzelhető, hogy szoftverek segítségével egyszerűbb rátalálni a páciens esetére vonatkozó összefüggésekre, feltárni releváns információkat. Az algoritmusok tehát nem helyettesítik az orvosokat, de a diagnózis felállításához és a terápia meghatározáshoz is nagyban hozzájárulhatnak. Ráadásul, nem szabad figyelmen kívül hagyni az orvos-beteg kontaktus jelentőségét sem. Az orvos iránti bizalmon alapuló gyógyító folyamat már önmagában pozitív változásokat eredményezhet, az orvos személyes jelenléte segíti a gyógyulásba vetett hitet. Az egészségügyi problémák sokszor kényes témák, ennek érdekében pótolhatatlan egy empatikus szakember jelenléte, támogatása. Jelenleg még nincs algoritmus vagy okostelefon-alkalmazás az empátiára vagy a megértésre. Az orvostudomány egy olyan művészet, melynek gyakorlásához egyelőre elengedhetetlenek az emberi aspektusok.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!