Állkapocs-csont egészsége

Az állkapocs és az általános egészség szempontjából egyaránt fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges alapanyagokból összeállított étrend igen meghatározó.

Azt azonban kevesebben tudják, hogy az állkapocs-csont és a fogak egészsége miatt is nagyon fontos, hogy az életfontosságú tápanyagokból naponta kielégítő mennyiséget fogyasszunk. Miért? Erre próbálunk itt röviden válaszolni.

Miért fontos a jól átgondolt étkezés?

A rendszertelen, tápanyaghiányos étkezés nem csupán éhséget okoz, de hosszabb távon testünk is megsínyli a rossz diétákat, a táplálkozásra fordított idő hiányát. Leghamarabb testünk energia ellátása sérül a kellő vitaminok és ásványi anyag hiányától, azután felborul az anyagcsere és megjelennek a hiánytünetek is. Ha nem csak átmeneti állapotról van szó, igyekezzünk minél előbb rendezni az étkezési szokásainkat, különben a hiánytünetek számos kellemetlenségeket és betegségeket okozhatnak.

Az állkapocs és csontjaink egészsége érdekében főként a Kalcium és a D vitamin bevitelre figyeljünk

– A Kalciumnak kulcsfontosságú szerep jut a fogak és a csontozat felépítésében (ezen túl részt vesz az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában is). A csontokban található a szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka. Amennyiben a táplálék kalciumtartalma kevés, a szervezet a csontokból szabadít fel kalciumot, így csökken a csontmennyiség és megváltozik a csont minősége is. Ez nem csupán fiatalkorban, de idős korban is fontos. Míg a fiataloknál a kalciumhiány gátolja a maximális csonttömeg kialakulását, idős korban a csontvesztés ütemét növeli.

A D-vitamin fő funkciója a csontképződés és a kalcium felszívódásának elősegítése, tehát alapvető fontosságú az egészséges csontozat és fogazat fenntartása miatt. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a bélből, így támogatja a megfelelő kalciumszint biztosítását az egészséges csontozat kialakításához.

Hiányában a csontok ásványi anyag tartalma csökken, ezért könnyebben törhetnek, deformálódhatnak, csontritkulás és (angolkór) alakulhat ki.

Hogyan jelzi szervezetünk a Kalcium és D-vitamin hiányát?

– a köröm töredezése

– az idegek és az izmok ingerelhetősége fokozódik,

– izomgörcsök, izomzat tónusának csökkenése,

– fogzás késése, vagy gyorsan romló fogak,

– fogínyorvadás, melynek következtében az állkapocs csontállománya is sorvadni kezd, a fogak idővel kimozdulhatnak, kieshetnek.

Miért fontos a jó csontállomány megőrzése fogászati szempontból?

Nagyon fontos, hogy megőrizzük fogaink, állkapocs-csontunk egészségét, mivel az emésztés szempontjából a jó fogak nélkülözhetetlenek. Minél tovább megőrizzük fogazatunk egészségét, annál később lesz szükség fogpótló beavatkozásokra, protézis viselésére.

Az esetleges foghiány modern implantációs eljárással sikeresen megoldható. Azonban az implantáció sikere nagymértékben függ a csontállomány minőségétől és mennyiségétől. A csontszövet leépülése kockáztatja bizonyos mértékben a műfog beültetését, legalábbis a csont pótlása nélkül nem lesz megvalósítható.

Kérdéseivel keresse fel bátran kollégáinkat, segítünk a személyre szabott megoldás megtalálásában.

További cikkeink

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Újévi fogadalmak

Az Új Esztendő mindig újévi fogadalmak megtételére ösztönöz. Az év első napjaiban még mindenki nagyon elszánt és határozott elképzelései vannak arról, hogy mi mindent szeretne megvalósítani az előtte álló évben.

Elolvasom >>

Fogkímélő ünnepi ételek

Az ünnepi ételek hagyománya sok helyen felülírhatatlan, de azért jól jöhet egy-két ötlet azoknak, akik arra vágynak, hogy a gyomrukat és a fogaikat is kíméljék az ünnepek alatt. Az adventi

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!