Baleseti fogsérülés, fogvesztés

A baleseti fogsérülés, fogvesztés jellemzően kisgyermekkorban, tejfogak esetén gyakoriak, de természetesen maradó fogak is károsodhatnak sportbaleset, vagy elesés következtében. Ilyen esetekben a rehabilitáció nem csupán a funkcionális probléma megelőzésére összpontosul, ugyanennyire fontos az esztétika helyreállítása is.

A fogak traumás sérüléseinek mihamarabbi orvoslása azért nem tűr halasztást, mert a fogak sérülése maradandó károsodásokkal, illetve szövődményekkel járhat. Miért? Egy szerencsétlen esés, vagy baleset következtében sokszor a fog tartószerkezete, illetve a fog körüli lágyrészek és a csont is károsodhat. A leggyakoribb formái a fogak sérülésének:

1. Fogkorona sérülése

– ezen belül kizárólag zománcsérülés

– a törésvonal eléri a dentint

– a törés eléri a fogpulpát

2. Részleges, vagy teljes kimozdulás

A sérülések ellátása attól függ, hogy milyen fokozatú a károsodás. A fogászati vizsgálat során a fogorvos feltárja a sérülés súlyosságát, majd meghatározza a terápiát a későbbi gyulladások és fertőzések megelőzése érdekében. Enyhébb esetben a törések korrigálhatóak töméssel, élpótlásokkal, illetve gyökérkezeléssel. Súlyosabb sérüléskor visszahelyezés, sínezés, vagy a fog bekoronázása lehet a megoldás. Legrosszabb esetben a fog eltávolítása és annak pótlása jöhet szóba.

A baleseti fogsérülések kockázati tényezői

Bizonyos fennálló fogászati eltérések kockázati tényezőt jelenetenek:

– előre álló metszőfogak esetén nagyobb erőhatás éri a fogakat trauma során, könnyebben letörnek, kimozdulnak.

– szájlégzés és nem megfelelő ajakzáródás: ha az ajkak nincsenek zárt állapotban, nem tudják csökkenteni a fogakat érő ütés erejét például elesésnél, vagy küzdősportok, sporttevékenység során szerzett sérüléseknél.

A fogak traumás sérüléseikor a legideálisabb megoldás, ha azonnal fogorvoshoz, vagy szájsebészhez fordulunk, mert az ellátás eredményességét nagyban befolyásolja a baleset megtörténte és az ellátás között eltelt idő. Mindenekelőtt, ezeket az ajánlásokat vegye figyelembe:

– A letört fogdarabot, vagy kifordult fogat vigye magával a fogorvoshoz.

– A kiesett fogat ne tegye zsebkendőbe, hanem letisztítva tartsa a saját szájában, vagy fiziológiás sóoldatban.

Mi történik a fogorvosnál baleseti fogsérülés esetén?

1. Fogbaleset esetén, a trauma mértékének függvényében, röntgenfelvételt, vagy CT felvételt készítünk a diagnózis felállításához. Indokolt esetben szájsebész bevonására kerül sor.

2. A lágyrészsérüléseket ellátjuk, a kimozdult fogakat fogsínezéssel rögzítjük. A sínezés pár héten át stabilan rögzíti a fogakat, ami a sérült fogágy regenerálódását elősegíti. A sín ezek után eltávolítható.

3. Amennyiben nyílt seb érintkezik a szájüregi baktériumokkal, antibiotikum adására lehet szükség.

4. Fogszabályozási eszközökkel is helyrehozható a traumás sérülés

5. A korona töréseit kompozit tömőanyaggal, súlyosabb esetben porcelán koronával vagy héjjal korrigáljuk.

Mit NE tegyünk a kiesett foggal?

– Szappanos vízzel lemosni, lesikálni

– Zsebkendőbe, vagy dobozba tenni, illetve kézben tartani a foggyökeret

– Csapvízben, vagy alkoholban tartani.

Csak akkor van esély a kimozdult fog visszahelyezésére, ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk.

Megelőzhető egy baleseti fogsérülés?

Nem minden esetben védhető ki egy elesés, vagy baleseti fogsérülés, de a megelőzési stratégia részeként alkalmazható bizonyos sportoknál fogvédő sín.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!