Barázdazárás

A barázdazárás a fogászatban is ismert fogalom, bár elsőre nem gondolnánk semmiféle kapcsolatot.

Mi az a barázda és mért érdemes lezárni?

A kicsik örlőfogainak felszínén természetesen meglévő kisebb- nagyobb mélyedésekben, a „barázdákban” könnyen megtelepednek a baktériumok, s megindulhat a szuvasodás. Ezért, azokat indokolt esetben lezárják, ezt nevezzük barázdazárásnak.

A barázdazárás előnye

Gyermekkorban, az elégtelen szájhigiéné következtében az ételmaradékok könnyen megrekednek a gödröcskékben, ami a baktériumoknak táptalajt képez.

Amennyiben a fogak barázdái le vannak zárva speciális záróanyaggal, többé nem tudnak „befészkelni” a baktériumok és a fogak tisztítása is egyszerűbb lesz.

Mikor javasolt a barázdazárás?

 • szabálytalan, mély barázdák esetén,
 • még ép, tömetlen fog esetén,
 • testi és szellemi fogyatékosság esetén,
 • a foghigiénét illető egyéb akadályozottság esetén,
 • kezdődő fogszuvasodás esetén.

A barázda zárásához speciális kémiai kötésű, vagy fényrekötő anyagot használ a fogorvos, mely hosszú távon védi a foga(ka)t a külső behatástól. Ez az anyag a fogszínnel azonos, így esztétikailag is megállja a helyét.

A barázdazárás kivitelezése

 1. A fogfelület tisztítása
 2. A fogzománc felső rétegének savas maratása, amely a barázdazáró anyag jobb kötését segíti elő
 3. A barázda feltöltése, zárása
 4. Öblítés és szárítás
 5. Megkezdődött szuvasodás esetén a fogorvos a szuvas barázdarészt feltárja, a fertőzött részt eltávolítja, s elelsőként alábélelő anyagot alkalmaz. Ezután kerül sor a barázda zárására.

Mint minden fogászati beavatkozást, a barázdazárást is körültekintően kell elvégezni. Nagyon fontos az esetleges szuvasodás előkezelése, a megfelelő barázdazáró anyag használata és a pontos kivitelezés.

A fogorvos mottója: megelőzés

 • A legkifizetődőbb beavatkozás a megelőzés. Tanítsuk meg gyermekünknek mielőbb a helyes és alapos fogmosást, s ügyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsa meg fogait.
 • Amennyiben észleljük a mély, nehezen tisztítható barázdákat a fogfelszínen, vagy netán kezdődő szuvasodást látunk, mielőbb forduljunk fogorvoshoz, hogy a kezelés megtörténhessen, s a fogai egészségesek maradjanak.
 • Ne várjuk meg, hogy a szuvasodás fájdalmat okozzon, vagy elveszítse a fogát, mert a komolyabb fogorvosi beavatkozás nagyobb félelmet és traumát okoz a gyermekben.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!