Cone Beam CT

A fogászatban használt Cone Beam CT (Cone Beam Computer Tomography) a computer tomográfia speciális válfaja.

A CT, azaz computer tomográfia egy olyan képalkotó vizsgálat, mely során röntgen sugarak felhasználásával készülnek igen pontos felvételek az emberi testről és a belső szervekről. A 3D-s felvételek a fogorvosok munkáját is nagyban megkönnyítik, főként a diagnosztika területén.

A fogászatban használt CBCT (Cone Beam Computer Tomography) módszer lényege, hogy a panorámafelvételekkel ellentétben háromdimenziós, részletgazdag radiológiai információt nyújt a precíz diagnózis felállításához.

A computer tomográfia előnyei

– A háromdimenziós felvételekből a fogorvos egy szoftver segítségével különböző nézeteket (axiális, koronális és szagittális) hoz létre a csontszerkezetről és a fogakról, melyek alapján precíz diagnózis állítható fel

– A CT felvételek számítógépen tárolhatóak, bármikor visszanézhetőek, beavatkozás közben kivetíthetőek

– CD re mentve, a páciens magával tudja vinni a konzultációra

– A program által a háromdimenziós képek átalakíthatóak hagyományos röntgenfelvételekké is

– Kifejezetten alacsony sugárterheléssel járó vizsgálat

Mi vizsgálható cone beam ct módszerével?

– Baleseti csonttörések, törött fogak

– Idegcsatornák helye, lefutása

– Az állcsont elváltozásai

– Arcüreg elváltozásai

– Szuvasodások, gyökértömések

– Csont mennyisége, minősége (implantációs eljárás előtt)

– Endodonciai elváltozások

– Parodontális defektusok

– Bölcsességfogak helyzete

A cone beam ct felhasználása

Különböző szakterületek veszik hasznát a többsíkú rekonstrukció és a 3D képalkotás előnyeinek: előszeretettel használják a parodontológia, az endodoncia, a szájsebészet, az implantáció és a fogszabályozás területén is.

Implantáció

Kiemelt jelentőséggel bír a CBCT alkalmazása a szájsebészetben és az implantációs eljárások kivitelezésében. A műgyökér beültetés sikeressége főként a precíz diagnózison múlik. A felvételek alapján a fogorvos meghatározza a rendelkezésre álló csontmennyiséget, vagy annak hiányát, ami befolyásolja a műtéti eljárást. A CT 3D-s felvételei sok esetben lehetővé teszik a sinus lift és a csontpótlás elvégzését az implantációval egyidejűleg, ami lerövidíti a fogpótlás megvalósíthatóságát.

Szájsebészet

A páciensek tájékoztatása új dimenziót nyert a CBCT módszerének köszönhetően. A bemutatott felvételek alapján könnyebben megértik az érintettek a problémájukat és a felvázolt kezelési opciókat. Továbbá, a szájsebészeti műtét biztonságosságát segíti, hogy a felvételeket,

a pontos morfológiát térben látják a szakemberek a művelet közben. A felvételeken pontosan követhető az arcüreg és az idegcsatornák helyzete, ezért például egy impaktált bölcsességfog eltávolítása sokkal biztonságossá vált mára.

Összességében kijelenthetjük, hogy a Cone Beam CT módszerének köszönhetően precíz és kevésbé invazív műtéti megoldások váltak elérhetővé mind a páciensek, mind a szakemberek számára.

Rendelőnkben is elérhető már a korszerű 3D részletgazdag fogászati CT felvétel lehetősége.

Az alacsony sugárdózissal működő készülék igen kis terhelést jelent a szervezet számára, viszont a felvétel eredménye pontos iránymutatást ad a szükséges beavatkozásokhoz.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal: https://www.visagedental.hu/

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!