Az energiaital hatása a fogakra

Manapság igen elterjedt az energiaital fogyasztása. Sajnos, már a tizenéves gyerekeknek is sok esetben pörgősek, túlzsúfoltak a napjaik a különórákkal, felkészítőkkel, aktív sportolással. Kevés idő jut a kielégítő táplálkozásnak, a hiányzó energiát pedig a divatos energiaitalokkal próbálják pótolni. Tudjuk jól, hogy az üres kalóriák nem pótolják a változatos étrendet és a tápanyagokat. De vajon az egészségre gyakorolt negatív hatásán túl nincs más hátulütője ezen italok rendszeres fogyasztásának? Sajnos van, mégpedig a fogaink láthatják a kárát.

Mivel kecsegtet az energiaital?

A gyorsan felhajtható, cukros ital látszólag energiát ad, éhséget tompít, míg a kedvezőtlen hatása ideig-óráig rejtve marad. Főként a fiatal gyerekek fejlődő szervezetére nézve káros az energiaitalok mértéktelen fogyasztása.  A tápanyaghiány megbosszulja magát, jelentkezhet magas vérnyomás, fejfájás, feszültség, álmatlanság egyéb hiánytünetek mellett.  Nem mellesleg, a fogzománc erősen károsodhat, ami elindíthatja a fogazat szuvasodását, meggyengülését.

Energiaital és a fogzománc eróziója

Az édes, cukros, szénsavas italok nagy ellenségei a fogzománcnak. Miután egyetlen energiaital 8-10 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat, a benne lévő savakkal együtt igazi bomba a fog védőrétege, a zománc ellen. A savak és cukrok támadásának kitett fogzománc előbb-utóbb megadja magát és beindul a saverózió. Ez az alattomos folyamat szinte észrevétlenül zajlik, általában már csak a fájdalomérzet hívja fel a figyelmet a fog(azat) károsodására.

Mi a fogorvos tanácsa?

Legjobb megoldás az energiaitalok teljes mellőzése. A fogaink és az általános egészség érdekében egyaránt. Azonban, ha lelkes hódolója a cukros, savas italoknak, nagyon figyeljen a fogápolásra.  A rendszeres és alapos szájhigiéné mellett pedig fokozottan ajánlott a félévenkénti, vagy még gyakoribb fogászati ellenőrző vizsgálat. Ne várjunk addig, míg költséges és hosszadalmas beavatkozással lehet csak megmenteni fogainkat. A kialakult, előrehaladott elváltozásokat, a meggyengült fogazatot mindig bonyolultabb helyreállítani, mint az időben észrevett, kezdeti problémákat orvosolni.

Még egy jótanács: Figyeljen a megfelelő folyadékpótlásra, amit lehetőleg víz fogyasztásával oldjon meg.  A víz ivása nem csupán kiváltja az édes italokat, de a szervezet működése számára a legoptimálisabb folyadék. A víz ráadásul tisztítja a fogakat étkezés után, étkezések közben, ami nem elhanyagolható szempont, ha rohanó világunkban nincs lehetőség ebéd után fogat mosni.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!