Erős harapás

Miért fontos az erős harapás?

Tudjuk, hogy az állatvilágban sok állat számára igen fontosak a jó fogak a megfelelő táplálkozáshoz. Ráadásul, az érezheti magát biztonságban, aki meg tudja magát védeni. Náluk tehát alapfeltétel az erős harapás képessége.

Voltak fajok, akiknek a harapása hírhedten erős és veszélyes volt. Például egy őskajmán harapásának ereje hét tonna volt, nagyjából négyszer nagyobb, mint az állatvilágban valaha legerősebbnek mért harapásnyom (a Biology Letters című tudományos lap írása szerint). Összehasonlításképpen, egy bordás krokodilé a második legerősebb harapás, melynek erőssége 1,6 tonna. Az ilyen harapások elől a zsákmányoknak nem sok esélyük van a menekülésre. A kutatóknak azonban a harapások elemzése nagy segítséget nyújt a ragadozók és zsákmányaik viszonyának, az (akár több millió évvel ezelőtti) ökoszisztémák dinamikájának megértésében.

Az emberek közötti kapcsolatok szerencsére máshogy működnek, azonban a kielégítő harapás és rágás képessége esetünkben is nélkülözhetetlen. Miért?

Beteg fogak, elégtelen emésztés

A beteg, szuvas fogak egyrészt fájdalmas panaszokat okoznak és esztétikailag kedvezőtlen látványt nyújtanak. Ennél azonban sokkal fontosabb szempont, hogy kezelés hiányában a gyulladás átterjedhet a többi fogra is, ami komoly panaszokat eredményezhet. Kezelés hiányában a fertőzés a fogágyat és a csontot is megbetegíti, végeredményben a fogak kilazulhatnak, kieshetnek.

A hiányos, pótolatlan fogazat egyenes következménye pedig az elégtelen rágás. Hiányos, meggyengült fogazattal nincs kielégítő rágóerő, ami a táplálék megfelelő feldolgozásához szükséges. Ebből kifolyólag pedig az emésztésre, a tápanyagok felszívódására is hátrányosan hatnak a rossz fogak. A problémamentes emésztés csak úgy valósul meg, ha fogaink apróra őrlik az ételt, a szájban elkezdődik a táplálék bontása, így a gyomornak ezáltal jóval könnyebb a dolga. Jó rágás nélkül rövid időn belül kellemetlen panaszok jelentkezhetnek, úgy, mint puffadás, székrekedés, hasmenés, gyomorsav túltengés, akár tartós fejfájás.

A belek állapota alapfeltétele az egészségnek, ezért ne várjuk meg, hogy sérüljön a jó a közérzet. A szervezetben felszaporodó méreg- és salakanyagok minden szerv működésére károsan hatnak közvetlenül, vagy közvetve. Romolhat például a máj méregtelenítő funkciója, vagy az immunrendszer működése. Amennyiben a szervek működése, az immunrendszer védelmi funkciója nincs biztosítva, komolyabb egészségügyi problémák is adódhatnak előbb-utóbb. 

Mit javasol a fogorvos az egészséges fogak érdekében?

Mindenekelőtt figyeljünk a megelőzésre. Ne várjuk meg, hogy fogaink állapota válságos legyen.  A jól végzett, alapos fogápolás és a fogászati szűrővizsgálaton való megjelenés segít megőrizni fogaink épségét. A fogorvos rendszeres felkeresése elengedhetetlen, mert a szűrővizsgálat során a kezdeti elváltozások szakszerű kezelésével megakadályozható a súlyosabb, költségigényesebb probléma kialakulása.

Várjuk szeretettel a Sorridente rendelőjében, tegyünk együtt fogai egészségéért.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!