Fáj a műfogsor

Bizonyos életkorban gyakori jelenség, hogy fogpótlást kell hordani az elvesztett fogak helyett, és fáj a műfogsor viselése. Pedig, ennek nem kell feltétlenül így lennie. Sokan csak azért viselik el a kényelmetlenséget, mert azt gondolják, ez természetes, és műfogsor nélkül nem tudnának kimozdulni otthonról, vagy megfelelően táplálkozni.  A műfogsor valóban hozzájárul a kielégítő életminőség eléréséhez, ám ha fájdalmat okoz, utána kell járni annak, mi okozhatja.

Miért fáj a műfogsor?

A saját fogak elvesztése már önmagában „fájdalmas”, és természetes, ha a műfogsor viselése kezdetben megszokást igényel. Azonban, ha az adaptációs fázis során, illetve azt követően problémát észlel, vagy komoly kellemetlenségekkel küzd, mindenképpen érdemes konzultálni fogorvosával. Melyek a leggyakoribb problémák?

  • szájban, íny környékén, vagy az állkapocsban érzékelhető fájdalom
  • ínygyulladás, vérbő íny, kisebesedés
  • szájpenész, szájgomba, afta
  • szájszárazság
  • kellemetlen lehelet

A legbiztosabb megoldás, ha a fenti tünetekkel szakemberhez fordulunk, de átmeneti megoldásként otthoni módszereket is bevethetünk a kellemetlenségek enyhítésére.

Pár otthoni módszer, mellyel átvészelhetjük a nehézségeket, míg eljutunk a fogorvoshoz:

  1. A sós vizes öblögetés fertőtlenít, csökkenti az íny duzzanatát és fájdalmát. Megelőzésképpen arra is jó, hogy csökkentsük az esélyét az afták és szájszag megjelenésének.  Elegendő, ha elkeverünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízben, és ezzel az oldattal öblögetünk legalább kétszer-háromszor naponta.
  • A szegfűszeg és a kurkuma is régóta ismert a fog eredetű fájdalmak, gyulladások enyhítésére. Érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Készítsünk jól kenhető állagú pasztát fél teáskanálnyi őrőlt szegfűszegből, vagy kurkumából és olívaolajból, melyet felvihetünk az érzékeny, fájó részre. Perc múlva öblítsük ki a szánkat.
  • A fekete tea nem csak finom, de a benne található tanninnak köszönhetően összehúzó, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító hatású is. Egy cukormentes, erős fekete tea lehűtve jó öblögető szer a kórokozók ellen. Sőt, a teafilter is felhasználható, tegyük az érintett ínyterületre, és hagyjuk, hogy kifejtse a hatását 10 percig, majd öblítsünk.
  • A zsályából készült erősebb oldat teaként való alkalmazása szintén gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású. A zsályának ismert a szárító hatása is, ezért kezeljük óvatossággal.

Amennyiben problémája adódott fogaival, szeretne részletesebb tájékoztatást kapni fogazata állapotáról, forduljon hozzánk bizalommal! Specialistáink alapos állapotfelmérést végeznek és minden fogászati problémára javasolnak személyre szabott alternatívát.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!