Fogászati korona és híd – Mi a különbség?

A fogászati korona és híd olyan mesterséges fog(ak), ami a saját, sérült fog(ak) megerősítésére, vagy hiányzó fog esetén implantátumra készülnek.

Míg a korona egy fogat fed be, a fogászati híd egy, vagy több hiányzó fogat is pótolhat. A híd esetében a szomszédos fogak pillérként viselik a rágó terhet. Egy fog hiánya esetén a három tagból álló híd két szélső eleme tehát a saját fogakon helyezkedik el. A megbízhatóan stabil híd alapfeltétele, hogy a hiány melletti, pillérnek szánt fogak épek legyenek.

A fogtechnikus által készített fogászati koronák és hidak mind színükben, mind formájukban illeszkednek a többi saját foghoz, és maradéktalanul ellátják az eredeti fog funkcióját.

Mikor van szükség fogászati koronára, hídra?

– nagy kiterjedésű szuvasodás esetén

– letörött fogak, nagyfokú károsodás esetében

– gyökérkezelt, meggyengült fogak megerősítésére

– foghiány esetén a saját fog(ak) pótlására

implantátum (beültetett műgyökér) felépítményeként

A fogászati korona és híd igen tartós, ellenálló megoldás, mely egyrészt javítja a sérült fogazat esztétikáját, másrészt megerősíti a meggyengült fogakat, pótolja a foghiány okozta rágási funkciót.

Miből készül a fogászati korona és híd?

1. A különböző fémekből, aranyból készült koronák ideje lejárt. Bár tartós megoldásnak bizonyultak, a mai esztétikai igényeknek nem tudnak eleget tenni.

2. A fém és kerámia kombinációjával készült fogat fémkerámia koronának nevezzük. A fémkerámia korona az egyik leggyakrabban használt fogpótlás, köszönhetően a jó teherbírásának, kíváló ellenálló képességének. Készítése során a fogtechnikus egy fém vázra leplezi a fogászati kerámiát, amivel biztosítja a korona esztétikáját.

3. A teljesen fémmentes alapanyagból készült fogászati koronák manapság nagy népszerűségnek örvendenek. Ez annak tudható be, hogy a kerámia koronák az egészséges fogainkhoz hasonló transzparenciával bírnak, így harmónikusan illeszkednek közéjük.

Préskerámia korona: Az e.max préskerámia korona a ma elérhető fémmentes koronák etalonja. Egyesíti a magas esztétikát, és a funkció iránti elvárásokat, alapanyaga egy préstechnológiával előállított lítium-diszilikát üvegkerémia. Ezzel a megoldással kíváló végeredmény érhető el az esztétikus zónában.

Cirkónium-dioxid kerámia korona: A cirkónium-dioxidból készült koronákkal szintén igen esztétikus megújulást érhetünk el. A fémkerámia koronához hasonlóan, ebből a fényáteresztő anyagból is váz készül elsőként a fogtechnikai laborban, amit a kerámia bevonattal fednek. A kerámia leplezés adja meg a fog végső formáját és színét.

Amennyiben tartós és esztétikus megoldást szeretne fogászati problémáira, ezekkel a korszerű fogtechnikai alapanyagokkal ezt biztosíthatjuk Önnek!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!