A fogbetegségek lelki eredetűek is lehetnek?

Vajon a fogbetegségek lelki eredetűek is lehetnek? A téma körül rengeteg a kétség és az elutasítás, mégis érdemes a témával foglalkozni. Hogy miért?

Napjainkra bizonyítást nyert, hogy a lelki megpróbáltatások, a stresszes életvitel bizony nem maradnak következmény nélkül. Miután ezek hatással vannak szervezetünk állapotára, kihatással lehetnek fogazatunk állapotára is. Például, ha sokat fáj a feje, lekoptak a fogai, vagy folyton gyulladásban van az ínye, lelki eredetű okok is állhatnak a háttérben.

A Sorridentében az a célunk, hogy mindennemű probléma feltárása megvalósuljon, és hatékony terápiával segíthessük a fogbetegségek teljes gyógyulását. Ezért nézzük meg közelebbről is ezt a témát.

Általában kétkedéssel fogadjuk azt, amire nem tudunk egzakt, vagy tényekkel alátámasztott magyarázatot adni. Mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül azokat az összefüggéseket, amelyek közvetve, de arra utalnak, hogy bizony a testünkben történő változások egységesen minden szervünkre, tehát fogaink egészségére is hatással lehetnek.

Hogyan hat a stressz fogainkra?

Rohanó életvitelünk, a több fronton történő helytállás, az ezzel járó folytonos szorongás szétforgácsol, kiüríti az energia raktárakat, legyengíti az immunrendszert. Ezek a kártékony folyamatok kihatással vannak szájüregünk és fogaink egészségére is, és akár súlyos fogászati gócok is kialakulhatnak.

Fogszuvasodás stressz miatt?

A túl sok stressz gyomorsav túltermelődést válthat ki, és a reflux savas közeget teremt a szájüregben, mely előnyös közeget teremt a kórokozók elszaporodásához. A gyomorsav megmarja a fogzománcot, ami meggyengül, sérülékennyé válhat, kialakulhat fogszuvasodás.

Mi köze a stressznek a fogcsikorgatáshoz?

A nappal megélt stressz éjszakai fogcsikorgatásban nyilvánulhat meg. Ha még éjjel sem tudunk ellazulni, stresszhelyzetben izmaink megfeszülnek, következésképpen összeszorítjuk fogainkat. Ez a jelenség sokáig rejtve maradhat, hiszen nem tudatos tevékenység. Sokaknak a párja hívja fel rá a figyelmét, vagy csak a fogaik lekopását látva fordulnak szakemberhez.

Ebben az esetben tehát lelki okokra vezethető vissza a fogazat lekopása, vagy a fogak letörése. Igen fontos, hogy a probléma mielőbb kezelve legyen, szakszerű terápiával helyreállítsák a fogazat egészségét a súlyosabb panaszok elkerülése végett.

Kezeletlen esetben a fogszorítás, a fogcsikorgatás megsérti a meggyengült fogazatot és az állkapocs ízületére is túl nagy megterhelést ró. A lekopott, eldeformálódott fogak következtében a harapási magasság módosul, így a rágóizmok és az állkapocs ízületei extrém igénybevételnek vannak kitéve, gyakorivá válnak a fájfdalmak, a fejfájás.

Ínygyulladás

A kedvezőtlen lelkiállapot, a stressz gyengíti az immunrendszert, ami kedvez az íny és a fogazat gyulladásos megbetegedéseinek.

Fogbetegségek – Mit tehetünk ?

Egyrészt, érdemes a lelki állapotunkra figyelmet szentelni, a stressz kiváltó okát lehetőleg megszüntetni és az immunrendszerünket minden évszakban erősíteni.

Forduljunk mielőbb szakemberhez. A fogorvos a problémát kivizsgálja, majd meghatározza a személyre szabott terápiát. Szükség esetén éjszakai harapásemelő sínt készít, mellyel kivédhető a panaszok súlyosbodása és megakadályozható a fogcsikorgatás.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!