Fogorvosi konzultáció – Mikor tanácsos fogorvoshoz menni?

Fogaid egészsége és a jó szájhigiéné elengedhetetlen része az általános egészségnek.

Életkortól függetlenül mindenki szeretné, ha magabiztosan vállalhatná mosolyát, azonban ez csak egészséges, tiszta fogakkal lehetséges.

Járjuk körbe alaposabban ezt a témát, vegyük sorba pácienseink leggyakoribb kérdéseit:

Milyen gyakran kell fogorvosi konzultáció a problémák megelőzése érdekében?

A rendszeres ellenőrző látogatások igen fontosak! A szájüreg és a fogak kielégítő állapotának megőrzése érdekében javasoljuk, hogy félévente látogass el hozzánk. Ezek a rutin konzultációk lehetővé teszik a kezdeti stádiumban lévő problémák kiszűrését és mielőbbi gondozását. Ezáltal megakadályozható a fogak és az íny kóros megbetegedései.

A szűrések során olyan kisebb panaszokra is fény derül, melyek egyszerű konzerváló fogászati ellátást igényelnek. Ilyen például a fogszuvasodás, a gyökér gyulladása, vagy a fogkő jelenléte. Az elvégzett, személyre szabott banális beavatkozásokkal megőrizhető a fog egészsége, és megelőzhető a fertőzés átterjedése más fogakra. Sajnos arra is van példa, hogy egy hosszú időn át kezeletlen fogat nem tudunk megmenteni. Ezeknek a konzultációknak éppen az a lényege, hogy az adott probléma mielőbb megoldást találjon, ne súlyosbodjon a baj odáig, hogy a fogat el kelljen távolítani. A rutin ellenőrzés jelentősége tehát abban áll, hogy az orvos a különböző diagnosztikai eszközök segítségével meg tudja határozni a szájüreg, fogak, az íny és a foggyökerek állapotát, így a felmerülő problémák korán felismerhetők és következmény nélkül gyógyíthatók.

Mit tehetsz az orális higiénia megőrzése érdekében?

Az alapos és körültekintő, rendszeres fogmosáson kívül igen fontos a rendszeres fogkőeltávolítás.

A fogorvos, vagy a dentálhigiénikus által végzett fogplakkok eltávolítása a szájüregben található patogén baktérium telepek kiiktatását célozza. Ezzel az eljárással megelőzhetőek a krónikus ínygyulladásos folyamatok, parodontális problémák.

A plakk baktériumokból álló, fehéres lepedék, amely az idő múlásával megkövesedik. Ezt a fogkövet nem lehet házipraktikákkal eltávolítani, csak professzionális beavatkozással, ultrahang segítségével lehet kíméletesen leválasztani a fognyakról.

Milyen tünetek teszik szükségessé a fogorvosi konzultáció – t?

Még a rendszeres, alapos fogmosás sem garancia arra sajnos, hogy soha nem lesz fogászati problémád. A teljesség igénye nélkül, nézzünk pár szemléletes példát:

– Nem múló fájdalom, vagy rágás során érzett nyilallás fogkárosodásra utal. Az esetleges fogszuvasodást sokszor kezdeti szakaszban a páciensek nem észlelik. A fogorvos azonban feltárja a probléma okát, és megszünteti azt. Minél korábban észlelnek és kezelnek egy sérülést, annál nagyobb az esélye, hogy hosszú ideig megtarthatod saját fogaidat.

Az üregeket általában baktériumok okozzák, amelyek kis lyukakat hoznak létre a fogak felületén. A kezeléssel lehetséges a fog maradéktalan helyreállítása, a fájdalom, vagy érzékenység kiküszöbölése, a fertőzések és esetleges szövődmények elkerülése.

– Gyulladt, vérző íny esetében az íny egészségi állapotát mihamarabb rendezni kell, különben a meggyengült íny recessziója csontpusztuláshoz, majd a fog kilazulásához vezethet. A fogorvos alapos vizsgálat után meghatározza a szükséges terápiát és személyre szabott kezelési tervet javasol.

– Fog(ak) hiánya, rágási nehézségek esetén érdemes mielőbb gondoskodni az adott fog(ak) pótlásáról. Mivel az elvesztett fog helyén, a rágási stimuláció hiányában várható a csont pusztulása, így a szomszédos fogak rögzítettsége is veszélybe kerülhet. Életkor, egészségi állapot és egyéb körülmények figyelembevételével a fogorvos megfelelő kezelést, és megoldásokat tud javasolni.

Összefoglalva elmondható, hogy a rendszeres fogorvosi látogatások lehetővé teszik a beteg számára a személyre szabott megelőzés kialakítását. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos esetekben a fogászati elváltozások összefüggést mutatnak egyéb szervi elváltozásokkal. Olyan súlyos betegségeket tárhatnak fel a vizsgálatok, mint például cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri problémák.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!