Fogváltás rendellenességei

A fogváltás rendellenességei érdekes téma, mert azt gondolnánk, hogy az gond nélkül zajlik természetes módon. Ám sajnos nem mindig így történik.

Általában 6 éves korban veszi kezdetét a fogváltás gyermekeknél, de vannak ettől eltérő esetek is. Ez a folyamat az alsó metszőfogak kibújásával kezdődik és nagyjából 13 éves kor körül fejeződik be a második nagyőrlők előretörésével. A problémák elkerülése érdekében ajánlott ezt az időszakot figyelemmel kísérni, rendszeresen ellátogatni fogászati szűrővizsgálatra.

A fogváltás egyedi rendellenességei

A 20 tejfognak nagy jelentősége van a szilárd ételek felaprításában és a szép beszéd kialakulásában. Nem utolsó sorban ők felelnek azért, hogy a maradó fogak helyét előkészítsék. Miután 6 éves kortól kezdődően eljön a váltás ideje, meglazulnak és átadják helyüket az előtörő, összességében 32 maradó fognak. Bizonyos esetekben: genetikai, anatómiai, vagy akár rossz étkezési szokások miatt a fogváltás nem zajlik le komplikációk nélkül, ilyenkor fogorvos segítségére van szükség.  Az alábbi problémák jellemzőek: 

  • A tejfog ápolásának hiánya

A mai napig tartja magát az a tévhit, hogy a tejfogak ápolására nem kell ügyelni, úgyis kipotyognak. 6-7 éves korban sok kisgyermeknek van elfeketedett, szuvas, így idő előtt elvesztett tejfoga. Nem ritka, hogy a kisiskolás korú gyerekeknél nem figyelnek a rendszeres fogápolásra, s csak a fájó, szuvas fog hívja fel a szülők figyelmét arra, hogy a fogápolás már bizony ebben az életkorban is ugyanúgy szükségszerű, mint felnőttek esetében. 

  • A fogváltás folyamán lehetnek időbeli eltérések

Általában 6 éves kor körül először az alsó metszőfogak cserélődnek, utánuk a felsők, ezt követik a szemfogak, majd az első és második kisőrlők. A második nagyőrlők zárják a sort. Egyéni eltérések lehetnek, de körülbelül 12-13 éves korra lezárul ez a folyamat. A bölcsességfogak (meglévő csírák esetén) 17-18 éves kor után törnek elő. Nem kell aggódni, ha kicsit késve történik a váltás. Akinél a tejfogak későn bújtak ki, azoknál a fogváltás is késhet. Nagymértékű eltolódás esetén érdemes fogorvoshoz fordulni, aki ellenőrzi a fogcsírák meglétét és a folyamat csúszásának hátterét.

  • Fájó fogváltás

Amennyiben a fogváltás során a maradó fog nyomása erősebb vérzéssel, vagy elhúzódó fájdalommal jár a gyermek számára, keressünk fel egy fogorvost, aki segít a panaszok enyhítésében. A mozgó fog kiválthatja az íny duzzadását és érzékenységét. Ha túl sokáig nem esik ki a fog, a fogorvos eltávolítja fogat, s így enyhül az irritáció is.

  • Fog torlódása

A tejfogak egyik legfontosabb szerepe a maradandó fogak helyének fenntartása. Amikor szuvasodás, vagy miatt idő előtt elveszíti a fogát a gyermek, fogtorlódás, szabálytalanság alakulhat ki.

Megelőzés

Legfontosabb teendő az odafigyelés a fogak alapos és helyes tisztítására a fogszuvasodás kivédése érdekében már az első fogacskák meglétekor.

Ne szoktassuk gyermekünket cukros innivalóra, cukros cumi szopogatására még megnyugtatás céljából sem.

Ne hanyagoljuk el a gyermekfogászati szűrővizsgálatokat, ahol kiszűrik az esetleges rendellenességeket, mint szám feletti fog, vagy fogcsíra hiány, s megfelelő kezeléssel elejét veszik a komolyabb panaszok kialakulásának.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!