Rossz fog – genetikai örökség?

Sok páciensünk mondja már az első konzultáció alkalmával, hogy náluk a családban genetikai örökség a rossz fog. Van ennek valós alapja? Erre próbálunk válaszolni röviden.

Gyakran halljuk a rendelőben az alábbi mondatokat: „Mióta az eszemet tudom, mindig volt rossz fogam”, „Kicsi koromtól járok tömésre, hiába mostam fogat”, „Beletörődtem már, hogy örököltem ezt, nálunk a családban mindenkinek sok rossz foga van”. Jogos a kérdés, hogy a rossz fogak mögött állhat-e genetikai öröklődés, vagy valamit esetleg máshogy kellene csinálni?

Valóban genetikai örökség a rossz fog?

A szájüregi betegségek (ideértve a foghiányt is) világszerte népbetegségnek számítanak. Nehéz általános válaszokat adni a miértekre, de érdemes tisztában lenni a lehetséges okokkal.

Sokan már a szüleiktől azt hallják gyermekkorukban „nekünk ilyen a csontozatunk, hamar romlanak a fogaink, nincs mit tenni”. Ezért aztán természetesnek veszik a fogászati problémákat, az ínygyulladást, a kipotyogó fogakat, és elhanyagolják a szükséges szájhigiéniát.  Bár az öröklött genetika befolyással lehet egészségi állapotunkra, semmiképpen nem lehet kifogás a rendszeres fogápolás mellőzéséhez.

Fogazatunk épségét és a szájüregünk egészségét számos körülmény határozza meg. Alkati adottságokon túl a legjobb megelőzés leginkább az életmódbeli tényezőkkel van összefüggésben: fontos a minőségi táplálkozás (az elfogyasztott ételek változatossága és keménysége, a cukros ételek és italok kiiktatása) és a megfelelő szájhigiénia. Szintén igen fontos a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való megjelenés, ahol a kezdeti problémák kiszűrése lehetővé teszi, hogy megelőzzük a súlyosabb panaszok kialakulását, s megőrizzük hosszú távon a fogak egészségét.

Téves út tehát a családi öröklődésre fogni a fogazati problémákat és várni ölbe tett kézzel fogaink elvesztését. Vannak azonban bizonyos panaszok, melyek hátterében a genetika lehet a ludas.

Milyen genetikai adottságok és hajlam okozhatnak fogászati problémákat?

  • Állkapocs formája, állcsontok mérete, alakja.
  • A fogak nagysága, állása, a zománc vastagsága, zománchiány
  • Fogcsíra hiány, számfeletti fogak
  • Ajak- vagy szájpadhasadék
  • Fogszín
  • Fogágybetegségek bizonyos típusai
  • Szájüregben lévő szájflóra összetétele.

Bizonyos alkati sajátosságok valóban fogászati elváltozásokat okozhatnak és a fogak egészségére negatív hatással lehetnek. Ezek vizsgálata szakértelmet és személyre szabott terápiát kíván. Például, a fogak torlódása, rendellenes pozíciója, vagy az állkapocs rendellenes állása komolyabb egészségügyi panaszokat is eredményezhet, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.

Mi a fogorvos tanácsa?

Ahelyett, hogy belenyugodnánk az esetlegesen öröklött fogászati hátrányokba, fordítsunk gondot a megfelelő szájhigiéniára és mielőbb kezeltessük a felmerülő panaszokat. Javasolt félévente ellátogatni a fogorvoshoz kontrollvizsgálatra és fogkő-eltávolításra. Ily módon, az időben észrevett és kezelt szuvasodások és ínyproblémák nem okozhatnak később nagyobb gyulladásokat és fogvesztést.

Várjuk szeretettel rendelőnkben, tegyünk együtt fogazata épségének megőrzéséért.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!