Harapási rendellenességek

A harapási rendellenességek súlyos, akár maradandó elváltozásokat is előidézhetnek, így semmiképpen nem javasoljuk a problémák halogatását.

A fogazat rossz állása okán számos panasszal találkozunk. Az emésztési problémákon túl, az állkapocs kényszerhelyzetei kedvezőtlen hatással vannak a nyak-, és a hátizmokra is. A kóros, befeszült állapot sok esetben ennek tudható be. Ezen anomáliák hátrányosan befolyásolhatják a mindennapi életminőséget, a testtartást, de akár a csontnövekedést is, ezért már gyermekkorban fontos lehet a fogak szabályozása, a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Mi a teendő helytelen testtartás és harapási rendellenességek esetén?

A testtartás rendezése (ortopédiai kezelés) mellett a harapás helyes beállítása szükséges a súlyosabb zavarok kivédése érdekében. A komplex terápiás szemlélettel rendelkező szakemberek – a fogorvos, a fogtechnikus, a manuálterapeuta, vagy a gyógytornász – szoros együttműködése és a személyreszabott terápiák megbízható eredményt garantálnak.

A fogak szabályozására tehát szükség van, ha a fogak rendellenes helyzete miatt torlódás, harapási rendellenesség, vagy állkapocsízületi panaszok jelentkeznek. A fogak túlterhelése fogfájdalomhoz, a fogágy károsodásához, az állkapocs ízületének elváltozásaihoz vezethet. Mely eltérések teszik szükségessé a fogak szabályozását?

Fogak helytelen állása – Túlterhelt fogazat

Amikor a fogak helytelenül érintkeznek, a fogazatot túlzott terhelés éri. A rágóerő normál esetben eloszlik a fogakon. Ha azok torlódnak, elállnak, vagy hiányosak, a rágóerő fokozottan érvényesül egyik, vagy másik oldalon, vagy csak bizonyos fogakra összpontosul, s így azok túlzottan megterhelődnek. A páciensek leggyakoribb tünetei, hogy elfáradnak a rágásban, vagy fáj az állkapcsuk, fülük, a fájdalom kisugározhat az arcüregbe is akár. Az elégtelenül megrágott étel pedig előbb-utóbb gyomorpanaszokhoz is vezethet.

Nyitott harapás

Milyen a fogak harmonikus helyzete normális harapásnál? A felső fogsor csukott szájnál eltakar nagyjából 1,5-2 mm-t az alsó fogsor fogainak tetejéből. Ilyen esetben a fogak és az állkapocs nem tud túlterhelődni.

Nyitott harapásról akkor beszélünk, ha a fogak nem találkoznak, a felsők nem fedik teljesen az alsókat. Az állandóan nyitott rés viszont nehézségeket okozhat a beszédben és a rágásban, nem ritkán pedig fájdalmas állkapocs-ízületi problémákat eredményez.

A kiváltó ok általában az elhúzódó, 3-4 éves kor után is tartó ujjszopás és cumizás, de nyelési rendellenesség is állhat a háttérben. Utóbbi esetben a nyelv tolja a fogakat minden egyes nyelésnél.

Mélyharapás

A mélyharapás a leggyakoribb harapási rendellenesség, melyet táplálkozási szokásaink megváltozása eredményezett. Az állkapocs eltorzulása figyelhető meg a rágófunkció kihasználatlansága végett. Korrekció hiányában a zárt, vagy mély harapásnál az alsó fogsor hátrébbtolódása látható, ami miatt a felső frontfogak teljesen takarják az alsó fogakat. Ez a kóros állás azt eredményezi, hogy a frontfogak feletti belső ínyrész folyamatosan irritáció alatt lesz, kisebesedik, krónikus ínygyulladást idézhet elő. Másrészt, a fogak rossz illeszkedése itt is a rágóizmok túlterhelődését vonja maga után.

Előzze meg a fogazati rendellenességeket, és a komoly kellemetlenségeket, fájdalmas panaszokat, keressen minket bizalommal.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!