A hialuronsav fogászati szerepe

A hialuronsav (HS) régóta ismert termék a bőr ápolásával kapcsolatos területen. A szövetekre gyakorolt kedvező hatásának köszönhetően alkalmazása széles körben elterjedt. Ez alól a szájápolás és a fogászat sem kivétel. Vajon a fogászatban használt termékek ugyanolyan hialuronsavat tartalmaznak, mint a kozmetikumok? Érdemes jobban megismerni a HS természetét.

Hialuronsav és szájápolás

A kozmetikumokban található HS-sel összehasonlítva, a szájápolás szakterülete és a fogászat egy nagyobb molekulatömegű HS-t alkalmaz, melynek hosszabb a lebomlási ideje, így tartósabb a filmképző és a hidratáló hatása. Mivel a nagy molekulatömegű hialuronát több vizet vesz fel, nagyobb a hidratálóképessége, ödémaellenes és szövetjavító hatású.  A HS-tartalmú készítmények széles spalettája áll rendelkezésre a felhasználásuk függvényében, eltérő HS-koncentrációban. Állagukat tekintve a nagyobb és sűrűbb molekulák esetében vizes, vagy gélszerű oldatokat használnak a szakemberek. Ezeket a magas koncentrációjú oldatokat előszeretettel alkalmazzák például a fogínytasakban, illetve műtéti sebek kezeléséhez. Ilyen formában igen könnyű a hialuronsavat felvinni a konkrét kezelési területre, a szájüreg minden részébe eljuttatható a hatóanyag. Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazhatóak ezek a készítmények, kiválóan alkalmasak a friss sérülések kezelésére is.

A HS szerepe a fogászatban

A hialuronsav normál esetben a kötőszövet egyik alkotóeleme, amely megtalálható az ízületi folyadékot és más szöveteket körülvevő extracelluláris mátrixban. Kiemelkedő szerepet játszik a szövetek nedvesítésében, szerkezeti és homeosztatikus integritásuknak megtartásában. Az ínybetegségek kezelésekor és a szájüregi műtéteknél a hialuronsav használatával kivédhetőek a fertőzések, meggyorsítható a gyógyulás folyamata. Műtéti beavatkozások (sinus lift vagy íny kötőszövet-átültetés során), periodontális betegség, ínygyulladás és protetikai rehabilitáció esetén a hialuronsav használatával a sérült szövetek fertőtlenítése, gyorsabb gyógyulása érhető el. Egyéb, igen hasznos tulajdonságai miatt is alkalmazzák a fogászatban: a hialuronsav gyulladásgátló, ödéma ellenes, antibakteriális és sebgyógyító hatású. Ebből kifolyólag tehát a különféle száj-, és fogágybetegség kezelésére kiválóan alkalmas. Bizonyos betegségek (pl. szív-, és érrendszeri betegségek, cukorbetegség) velejárójaként kialakuló fogágybetegség kezelése is jóval hatákonyabbá tehető a hialuronsavval.  Ezért, a fogorvosok rutinszerűen alkalmazzák a napi gyakorlatban.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!