Ideiglenes korona

Mikor van szükség ideiglenes koronára?

Az ideiglenes korona (esetleg híd) a fogorvos által, a rendelőben készített átmeneti megoldás arra a rövid időszakra, amíg a kezelt, lecsiszolt fog(ak)ra elkészül a végleges fogpótlás.

Mi célt szolgál az ideiglenes korona?

Általában, váratlanul éri a pácienseket a hír, hogy fogászati koronára van szükség egy meglévő fog hosszú távú megőrzése céljából. Ha a fogorvos indokoltnak látja, koronát javasol a fog megerősítésére. Ilyen helyzet például egy erősen szuvas fog esete, vagy akár egy meggyengült, gyökérkezelt fog.

Sok esetben a páciensek első kérdése, hogy a lecsiszolás után, a végleges korona (híd) felragasztásáig hogyan fog tudni dolgozni menni, enni és mosolyogni. Miután a csiszolás alkalmával a fogorvos eltávolítja a fogzománcot, a fog érzékeny is lehet a külső behatások ellen, így védelme elsődleges szempont. Az ideiglenes korona azonnal elkészül, és lehetővé teszi, hogy a lecsiszolt fogat egyszersmind védje, biztosítsa a kielégítő rágást, és esztétikailag elfogadható helyzetet teremtsen átmenetileg a mindennapokra.

Mire kell figyelni ideiglenes korona felhelyezése után?

Az ideiglenes fog felragasztását követően az evés nem akadály és nem lesz gond a felszabadult nevetéssel sem. Nagy könnyebbség a páciensek számára, hogy nem kell szégyenkezve a szája elé kapni a kezét társalgás során, mivel még az ideiglenes korona színét is a páciens fogazatához igazítja a fogorvos. Esztétikai szempontból tehát teljesen vállalható ez az átmeneti időszak, még a mosolyzónát érintő elülső részeken is.

Az egyetlen elővigyázatosságot az igényli, hogy az ideiglenes korona anyaga nem olyan mértékben ellenálló, mint a végleges fogpótlás. Ezért a keményebb ételeket érdemes elkerülni (pl. nyers répa, dió, mogyoró, pisztácia, cukorkák, stb).

Foghiány esetén sem kell elkeseredni. Ma már megoldható az ideiglenes korona szomszédos fogakhoz történő rögzítése esztétikusan, vagy akár egy kivehető ideiglenes pótlás készítése.

Hogyan történik az átmeneti korona levétele?

Az ideiglenes koronát a fogorvos lepattintja, vagy levágja, így az többé nem ragasztható vissza. A végleges korona csak akkor készíthető el, ha az íny teljesen egészséges és a kívánt formája is megfelelő. Ez az eljárás nem okoz fájdalmat, semmiféle kellemetlenséget nem jelent.

Az ideiglenes korona idővel elszíneződik, elkopik, ezért mindenképpen ajánlott betartani a fogorvos ajánlását, és a végleges fogpótlást mielőbb elkészíttetni a jó funkció betöltése érdekében.

Hogyan történik a végleges fogpótlás felhelyezése?

Miután a fogtechnikus elkészíti az egyéni lenyomatra készült fogpótlást, a fogorvos bepróbálja a helyére. Amennyiben tetszik a páciensnek a korona, vagy a híd, a fogorvos felragasztja azt. Ha bármilyen korrekciót igényel a fogpótlás, az probléma nélkül orvosolható a fogtechnikus, vagy a fogorvos által, még mielőtt megtörténik a felhelyezés.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!