Ínykorrekció és ínyplasztika

Mikor szükséges ínykorrekció és ínyplasztika?

Ínykorrekció és ínyplasztika akkor válik szükségessé, ha az íny egészsége sérül. A fogíny a fogágy része, mely kollagénben és egyéb kötőszöveti rostokban igen gazdag. Az íny feladata a fognyaki terület és a csontozat védelme, ezért szerepe igen fontos a fogazat egészségének megtartásában.

Amennyiben az íny visszahúzódik, károsodik mechanikus, vagy kémiai traumáktól, valamint különféle baktériumoknak, vírusoknak és gombáknak köszönhetően, szükségessé válik az eredeti állapot helyreállítása.

A fogíny sérülése látványos tünetekkel jár:

– ínyvérzés

– vérbő duzzanat

– fogíny enyhe, vagy erőteljes visszahúzódása.

A sérült fogíny kezelése

A kiváltó tényezőtől és a probléma súlyosságától függően a helyreállító kezelés többféle módon is történhet: lézeres ínykorrekció, vagy műtéti fogínyplasztika segítségével.

Az ínymosoly korrekciója: Ínymosolyról akkor beszélünk, ha mosolygáskor az íny is látható a felső fogakon túl. Ez a jelenség funkcionális szempontból nem számít kórosnak, korrekciója esztétikai beavatkozásnak minősül.

Hogyan történik az ínykorrekció és az ínyplasztika?

A fogorvos minden esetben, alapos kivizsgálást követően határozza meg a páciens egyéni kezelési tervét. Az alkalmazott terápia, a személyre szabott ínyplasztika technikája és a membrán típusa tehát mindig az adott szituációhoz illeszkedik.

1. Tartós eredmény érdekében az ínyplasztika során az íny megvastagítása szükséges helyi érzéstelenítés mellett. Ez történhet:

  • a szájpadlásból, illetve a felső bölcsességfogak helyéről kimetszett saját kötőszövetből
  • a páciens véréből PRF eljárással készített membránnal
  • állati eredetű kollagén mátrixszal.

2. A lebenyképzés és a graftanyag behelyezése után a sebet varratokkal zárjuk.

3. A gyógyuláshoz legalább 2 hét szükséges, azután eltávolításra kerülnek a varratok. A gyógyulási időszak alatt érdemes megszívlelni fogorvosa tanácsait:

– a seb környékét tisztán kell tartani, puha sörtéjű fogkefével meg kell tisztítani minden étkezés után

– a sebet és a varratokat nem szabad nyomkodni, piszkálni

– mellőzendő a megerőltető fizikai tevékenység

– kerülendő az aprómagvas, túl fűszeres, vagy forró ételek fogyasztása

– nem ajánlott a dohányzás

Amennyiben szükséges, a fogorvos antibiotikumot ír fel és javasolhatja fájdalomcsillapító szedését, illetve a terület jegelését.

A teljes végeredmény 3-6 hónap múlva értékelhető, a kontrollon való megjelenés elengedhetetlen a folyamat követése érdekében.

Bármilyen aggasztó tünet esetén készséggel állunk rendelkezésére, hívjon minket bátran! Bejelentkezés

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!