IQ vagy EQ? avagy kiből lehet jó fogorvos?

IQ, vagy EQ? avagy kiből lehet jó fogorvos? Jó, ha empatikus a fogorvos?

Ha egy fogorvoshoz szívesen járnak a páciensek, annak híre megy. A legjobb reklám a szájról-szájra terjedő ajánlás. Egy jó fogorvosért sokan még vidékről is hajlandóak a fővárosba utazni, vagy éppen fordítva. De vajon mi a kulcsa annak, hogy kiben bíznak igazán a páciensek? Mert bizony, hiába a magas szakmai tudás, nem feltétlenül tolonganak minden elismert szakember ajtaja előtt … Miért van ez?

Felvetődik a kérdés, vajon elegendő a kiemelkedő IQ (értelmi intelligencia) ahhoz, hogy valakiből nem csak sikeresen vizsgázott, de keresett orvos is legyen? Mára számos vizsgálat igazolta, hogy bizony az empátiára épülő foglalkozások űzéséhez pont annyira szükséges a magas EQ (érzelmi intelligencia) is.

Az ember összetett személyiség, s az érzelmek jelentősége nem elhanyagolható. Ha nem lennének fontosak olyan szempontok, mint megértő, türelmes, odafigyelő magatartás, akár robotok is végezhetnék a kezeléseket. Még ebben a felgyorsult, digitalizált világban is óriási jelentősége van annak, hogy a szaktudás mellett érzelmi biztonságot is nyújtson egy fogorvos a páciensei számára. Csak akkor lehet sikeres kimenetelű egy kezelés, ha kialakul a feltétel nélküli bizalom orvos és páciense között. Nincs az a garancia, ami ezt felülírhatná. Ezt viszont csak olyan szakemberek képesek megadni, akiknek magas az érzelmi intelligenciájuk is.

Milyen képességeket rejt az EQ?

Az érzelmi intelligencia azon képességek együttese, melyek által a saját és mások érzelmeit is megfelelően értelmezzük. A kellő és elfogulatlan önismeret segíti mások érzelmeinek hatékony kezelését, ami a gyógyító munkának ugyanolyan fontos része, mint az oki és tüneti terápia. Ezek együttese segíti a páciensek eredményes gyógyulását és mielőbbi felépülését.

A fejlett érzelmi intelligenciával rendelkező szakemberek:

– érzékenyek mások igényeire, nem veszik semmibe a félelmeiket,

– kerülik a fellengzős szakzsargonokat, érthetően kommunikálnak,

– kollégáikat tisztelik, munkájukat elismerik, s képesek motiválni őket,

– szívvel-lélekkel, odaadással végzik munkájukat.

Jó hír: az EQ fejleszthető!

A kutatások szerint, az IQ nehezebben fejleszthető, mint az EQ. Az érzelmi intelligenciát legkönnyebben gyermekkorban lehet alakítani, melyben a mesélés, a beszélgetések nagy szerepet játszanak. Az érzelmekről való őszinte társalgások segítik a gyermekeket érző emberré válni. Az EQ-t a megélt tapasztalatok fejlesztik, mely során kialakul az érzelmek feldolgozásának képessége. Csupán így alakulhat ideális módon az önismeret, a döntések meghozatalára való képesség. Ezáltal tehetünk szert kellő önuralomra, kitartásra, és a társas kapcsolatainkban, munkánkban oly fontos beleérző képességre.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!