Kellemetlen szájszag-okai és terápiás lehetőségei

A rossz lehelet, vagyis a halitózis jelensége számtalan okra vezethető vissza.

Kellemetlen lehelet

Mi a halitózis?

A halitózis rossz leheletet jelent. Az erős szájszagot a levegő kifújásakor vagy beszélgetés során érezzük magunkon, vagy partnerünkön. De vajon hogyan alakul ki ez az igen kellemetlen tünet?

1. A halitózis eseteinek 70% -a orális eredetű. Ennek okai lehetnek:

A szájhigiénia hiánya

A szúrós szagú leheletért többnyire a szájban elszaporodó baktériumok a felelősek. Ha a fogakat és a nyelvet nem megfelelően tisztítják, az élelmiszer maradványok bomlásnak indulnak. Ez a bomlási folyamat kedvez a baktériumok szaporodásának, a zavaró szagok képződésének. A megoldás igen egyszerű! Naponta legalább kétszer (ideális esetben napi háromszor) alaposan meg kell tisztítani a fogakat és a nyelvet. Fogköztisztító segítségével el kell távolítani az esetleg beszorult maradékokat a fogközökből. Főként az esti fogmosás érdemel kiemelt figyelmet. Az egész éjszakán át szájban maradó baktériumok komoly elváltozásokat tudnak okozni. Jó szájhigiénével megakadályozható, hogy a fogzománc meggyengüljön, szuvasodásnak induljanak fogaink.

Nyelvet borító lepedék

A szagok kialakulásáért felelős lehet a nyelven lévő lepedék is. Az egészséges nyelvnek világos rózsaszínűnek kell lennie. A halitózisban szenvedő emberek nem feltétlenül veszik észre a problémát. Figyelmeztető jel, ha a nyelven vékony fehéres, sárgás filmréteg képződik. A lepedék és a szájszag kialakulhat belső szervi elváltozások okán, vagy a nyálmirigyek csökkent működésének köszönhetően. A halitózis oka lehet az elégtelen folyadék fogyasztása, vagy akár bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. Forduljon szalemberhez, a célzott kezelés csak az ok feltárása után valósulhat meg.

Ínygyulladás, parodontitisz

Rossz lehelet adódhat az ínygyulladásból, parodontitisből is. A probléma forrása lehet egy elhanyagolt fogkövesség, vagy tünetet nem adó fogközi szuvasodás. A fogkő, a gyulladt, vérző íny, a szuvasodások mielőbbi kezelést igényelnek. Szakszerű ellátással megakadályozhatjuk a fog elvesztését.

2. A halitózisos esetek 30% -a általános eredetű. Egyszerűen fogalmazva, a szájszag kialakulhat más okból, még jó szájhigiéné mellett is. Ennek okai lehetnek:

Ételek, italok

Az elfogyasztott étel hatással van a leheletünkre. A fokhagyma, a hagyma, a finom sajtok, a szardella, egyes fűszerek emésztés után “szagos alkotóelemekké” alakulnak. Ezek szaganyaga tartósan érezhető egy ideig.

Alkohol, kávé, dohány

A túlzott alkohol vagy kávé fogyasztás nem csak patológiákat okozhat (például gyomorfekélyt), de komoly szájszagot is hagynak maguk után.

Gyógyszer mellékhatás

Bizonyos gyógyszerek (például néhány antidepresszáns) szedésekor is tapasztalható a lehelet megváltozása.

Hormonális változások

A várandósok és az idősebb korúak érintettek főként. A megváltozott hormonális folyamatok kedveznek a fogplakk túltermelődésének, mely elősegítheti a kellemetlen panaszokat.

Nem kielégítő táplálkozás

Az étkezés kihagyása, vagy az elégtelen folyadékfogyasztás szintén lehetséges oka a kellemetlen szájszag nak. Kiemelt jelentősége van a rossz leheletnek a gyermekek kiszáradása esetén. Ilyen esetben a szájszag segít a komoly probléma felismerésében.

Mit tehet a szájszag leküzdése érdekében?

Amint úgy érzi, hogy rossz a lehelete, vagy hozzátartozója jelzi ezt, érdemes komolyan venni a problémát.

– Elsődleges feladat a jó szájhigiénia biztosítása. Jelentősen csökkentheti a halitózis kockázatát rendszeres és helyes fogmosással, fogköztisztítással. Használjon elektromos fogkefét és mossa fogait legalább napi háromszor két percen át. Ha nincs tisztában a jó fogmosás technikájával, kérje fogorvosa, vagy a dentálhigiénikus segítségét. Használjon nyelvtisztítót a teljes tisztaság eléréséhez.

– Javasolt évente legalább egyszer elmenni fogorvosához egy alapos vizsgálatra, és a szájbetegségek hiányának ellenőrzésére. Ha a fogorvos nem talál szájon belüli okokat, látogasson el háziorvosához, vagy gastroenterológushoz a kivizsgálás folytatásához.

– Gondoskodjon a bőséges folyadékbevitelről. Igyon legalább 1,5-2 liter vizet naponta. A nyálkahártyák kiszáradása és a szájüregi fertőzések is megelőzhetők a száj megfelelő hidratálásával. Étkezését zárja egy nagy pohár vízzel. Öblítse át jól a száját, hogy eltávolítsa az élelmiszer maradványok nagy részét. Szükséges vízmennyiség

– Korlátozza az alkohol, a kávé, a dohány, vagy olyan ételek fogyasztását, amelyek elősegítik a rossz lehelet kialakulását.

Visage Dental tipp: Ha végképp nincs lehetőség fogmosásra, rágózzon 5 percig. Azonban, a cukormentes rágógumik maradjanak “hibaelhárításra”.Bár elfedi a szagokat és növeli a nyáltermelést, nem oldja meg a rossz szájszag eredeti problémáját! A rágózás nem helyettesíti a jó és rendszeres szájhigiénét!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!