Letört fog – Soha többé nem lesz szép?

Gyakori eset a letört fog rendelőnkben. Nagy ijedtséget kelt egy letört, vagy megrepedt fog a páciensek körében, mert azt gondolják, hogy a korrekció után látványos marad a sérülés. Pedig ma már a korszerű fogászati anyagoknak és a magas szintű tudásnak köszönhetően számos alternatíva létezik a letört fog esztétikus restaurálására.

A letört fog restaurálása – leggyakoribb esetek

A letört fog korrekciójára különféle megoldások léteznek.  A restauráció módja elsősorban a sérülés milyenségétől és mértékétől függ. Rendelőnkben, a magasan képzett specialistáink mindig a legoptimálisabb, személyre szabott megoldást javasolják Pácienseinknek. Melyek a leggyakoribb esetek?

  • Letört fog felépítése esztétikus tömő anyaggal

Amennyiben kis mértékű a hiányzó rész és a formája is lehetővé teszi, a letört részt egy esztétikus tömőanyaggal szépen kiegészítjük.  A tömőanyag színe természetesen igazodik a saját fogszínhez, így észrevétlen lesz a helyreállítás.

  • Letör fog pótlása inlay/ onlay betéttel

Ha a letört fogrész rágófelszínt, vagy nagy terhelést viselő fogsarkot érint, inlay, onlay betétet javasol a fogorvos a tartósság és a terhelhetőség érdekében.

  • Metszőfog restauráció

Sajnos gyakori eset, hogy keményre harap valaki, vagy eleséskor a metszőfog éléből pattan le egy darab. Szerencsére ebben az esetben is lehetséges a saját fog észrevétlen kiegészítése élpótlással. Ilyenkor nagy szilárdságú anyaggal egészítjük ki a hiányzó fogélt.  A fog visszanyeri ezáltal régi formáját.

  • Megrepedt fog

A repedés mértékét röntgenfelvétellel megállapítjuk, majd kisebb sérülés esetén fogászati héjat készítünk rá. Ez lehet rendelői, azonnal elkészíthető, ún, direkt héj, vagy fogtechnikus által készített porcelán héj szükség és igény szerint. Utóbbi két ülésben készíthető el. A héj egy vékony, igen ellenálló „lemez”, mely felragasztásához csupán igen keveset kell elvenni a fogzománcból és tökéletesen illeszkedik a fog felületéhez és színéhez. Amennyiben a repedés mélyebb rétegeket érint, egyénre szabott kezelési terv készül.

  • Nagyobb sérülések helyreállítása esztétikus koronával

Amikor a fogból a törés következtében nagyobb darab hiányzik, de a megmaradt foganyag engedi, koronával látjuk el. Lenyomatvétellel garantáljuk, hogy a korona formája tökéletesen fog illeszkedni a sérült foghoz. A korona védi a megmaradt fogat a további sérüléstől, így még hosszú időn át maradéktalanul ellátja funkcióját.

  • Nagyobb sérülések helyreállítása csappal

Komolyabb mértékű sérülésnél előfordul, hogy a letört, elveszített rész koronával nem pótolható önmagában, csak ún. csappal kiegészítve. A gyökércsatornába helyezett titán vagy üvegszálas csap beragasztása lehetővé teszi, hogy a fogat megmentsük és stabilan felépíthető legyen.

Rendelőnkben minden esetben a legoptimálisabb lehetőséget javasoljuk annak érdekében, hogy a fog egészsége hosszú távra megőrizhető legyen 🙂

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!