Miért rossz a fogunk? Egészségesebb foga volt a rég emberének?

Hogy miért rossz a fogunk? Vajon egy ókori rómainak, vagy a vadászó és gyűjtögető ősembernek egészségesebb foga volt, mint a modern embernek?

Fogászat régen és ma

Általánosságban elmondható, hogy szerencsénkre ma már egy erősen károsodott fog is megmenthető az esetek többségében. Nem mindig volt ez így. Nem is olyan rég, a fogorvoslás kimerült abban, hogy a fájós fogtól kihúzással szabadították meg az embereket. Volt idő, amikor kellő fájdalomcsillapító módszer sem állt rendelkezésre, sőt a fogászat borbélyok kezében volt, akik szinte utcai látványosságot csináltak egy „fogászati kezelésből”. Manapság a modern fogászati anyagoknak és a magas szintű tudásnak köszönhetően a fogorvoslás látványos eredményeket tud felmutatni. Mitől van mégis sok probléma fogainkkal?

Fogászati egészség fontossága, avagy miért rossz a fogunk

Alapvetően, régen a táplálkozás főként húsból, zöldségekből, gyökerekből, diófélékből állt, a ma embere viszont rengeteg szénhidrátot és cukros élelmet fogyaszt. Ez a változás a szájban lévő baktériumok összetételét is nagyban befolyásolja. Míg a szájban található mikrobák közül egyesek segítik a táplálék lebontását és a veszélyesebb kórokozók elleni védekezést, addig a rossz baktériumok bontják a fog védelmét biztosító zománcot és ínygyulladást okoznak. Mindez egyértelmű támadás a fogak hosszú távú egészsége és megtarthatósága ellen.

Természetesen, ennél jóval árnyaltabb a kép, hiszen a történelem során bizonyos kiváltságos rétegek megengedhették maguknak az édességek és a cukros, mézes élelmek fogyasztását, s ezen gazdagoknak hírhedten rossz fogaik és kellemetlen leheletük volt a feljegyzések szerint. Általánosságban a cukor túl drága csemege volt, és csak a 18. századtól terjedt el lassacskán a szegényebbek étkezésében.

A rossz fogak másik oka, miszerint a túlfinomított, erősen feldolgozott élelmiszereket már szinte nem is kell rágni, így a fogaink funkciója sincs kihasználva, ami szintén nem kedvez a fogak és az állkapcsok egészségének.

Mondhatjuk tehát, hogy a rossz fogaknak a minőségében eltérő táplálkozás az egyik fő oka.

Rossz fog és szájhigiéné

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miért rossz a fogunk, manapság a fogkrém használata és a fogmosás miért nem jelent elegendő védelmet. Hogyan lehetett egészségesebb foga azoknak, akiknek nem volt a mai értelemben vett fogkeféje, fogkréme? Sajnos, a mindennapok rohanó tempója nem mindig engedi meg a napi többszöri szájápolást, a fogközök alapos tisztítását. Sokan a helyes fogmosás technikájával sincsenek tisztában, ami pedig megtanulható, ehhez szívesen nyújtunk segítséget rendelőnkben. Sajnos a baktériumok idővel kikezdik a fog kemény külső rétegét és a belső, puhább rétegeket elérve könnyen alakulnak ki szuvasodások, fogkárosodások.

Jöjjön el hozzánk rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra, hogy fogai épségét ellenőrizzük, az esetleges károsodásokat mielőbb helyreállítsuk. Vigyázzunk együtt fogai egészségére.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!