Mikor kell kihúzni egy fogat?

Hogy mikor kell kihúzni egy fogat, arra nem is olyan egyszerű válaszolni. Sokan mondják, nincs rosszabb fájdalom a fogfájásnál. Főleg akkor, ha nincs kéznél egy fogorvos telefonszáma, akit felhívhatunk tanácsért. Márpedig, a kétségbeesésnél nincs rosszabb tanácsadó…

Ráadásul, sokan a foghúzástól való félelem miatt fájdalomcsillapítók szedésével halogatják a fogorvos felkeresését.

Semmiképpen nem javasoljuk, hogy arra várjanak, majd magától megszűnik egy fogfájás, vagy a fog gyulladása. Amikor a fog fájdalommal reagál egy problémára, az jelzi, hogy beavatkozásra van szükség, nem múlik el magától örökre a fájdalomérzet.

Minél hamarabb keresi fel a fogorvost, annál hatékonyabban lehet orvosolni az időben feltárt fogászati problémákat.

A gyors beavatkozás és kezelés hiányában sajnos időnként szükségszerűvé válik a fog eltávolítása.

Mikor kell eltávolítani egy fogat? Nézzük a leggyakoribb eseteket:

1. Gyulladt fog, vagy foggyökér

2. Erősen elszuvasodott fog

3. Letört, törékeny fog, sérült foggyökér esetén

4. Fogágy-betegség következtében kilazult, erősen mozgó fog

5. Fogszabályozás esetén néha ép fogat kell kihúzni

Gyulladt fog, foggyökérgyulladás

A kezeletlen fogszuvasodás gyakran vezet fogbélgyulladáshoz. A lyukas fogban lévő baktériumok idővel komoly, visszafordíthatatlan kárt tesznek a fogban és a foggyökérben, fájdalmas panaszokat is okozván. Amikor a gyökérkezelés már nem jelent megoldást a problémára, elkerülhetetlen a fog kihúzása.

A súlyos gyulladás szövődményeként a fog gyulladása a szomszédos fogak egészségét is veszélyezteti és átterjedhet az állcsontokra, illetve az arcüregre is, ezért ne halogassa a fogorvos felkeresését.

Elszuvasodott fog

Amikor a fogkorona már erősen elszuvasodik, helyreállítása nem lehetséges. Ilyen esetekben sajnos elkerülhetetlen a foghúzás.

Letört fog, vagy sérült foggyökér

Törékeny, letört fog húzása különös elővigyázatosságot igényel. Amennyiben a gyökéri rész betörik, műtéti feltárásra kerülhet sor.

Fogágy-betegség következtében kilazult, erősen mozgó fog

A nem kezelt fogínygyulladás következménye ínysorvadás, majd a csont pusztulása. A fogat körülölelő csont hiánya a fogak kilazulását, majd kiesését eredményezi. A nem megfelelően rögzülő fogak nem csupán gátlásokat okoznak, de megnehezítik a rágást, így az emésztést is.

Az időben történő beavatkozás lehetővé teszi a saját fogak megtarthatóságát, ezért ne habozzon fogorvoshoz fordulni, ha ilyen problémát észlel.

Összegezvén, a szakember hatékony beavatkozásának köszönhetően a gyulladás megszüntethető, az íny és a csont regenerálható, tehát elkerülhető a mozgó fog kihúzása.

Előzzük meg együtt, hogy az előrehaladott szuvasodás, vagy az ínysorvadás a fog életébe kerüljön.

Fogeltávolítás fogszabályozás végett

A fogszabályozó szakorvosok indokolt esetben javasolják bizonyos fogak kihúzását. Alapos mérlegelés után, ha a fogak torlódása, illetve harapási rendellenesség szükségessé teszi, a szabályozandó fogak helyét biztosítják a foghúzással, természetesen az arc szimmetriájának megőrzésével.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!