Műfogsor fajtái

Napjainkban a műfogsor, vagyis protézis viselése egész mást jelent, mint nagyszüleink idején. S bár sokan kényszerülnek a viselésére, a modern műfogsor esztétikus megoldást nyújt a precíz, személyre szabott kivitelezésnek köszönhetően, ha nincs mód a saját fogak egyéb módon való megmentésére. Milyen megoldások léteznek?

Ideiglenes műfogsor

Bizonyos fogbetegségek (pl. erős szuvasodás, ínygyulladás) következtében elvesztett, vagy kihúzott fog(ak) pótlása esetén a végleges protézis elkészültéig a fogorvos ideiglenes protézist javasolhat. Az ideiglenes protézis (korona/híd) mindaddig ellátja a hiányzó fogak funkcióját, míg a fogak helye gyógyul, illetve amíg elkészül és beragasztásra kerül a végleges pótlás. Így nem marad a Páciens fogak nélkül, s nem kell elszigetelődnie sem az esztétikum miatt, sem azért, mert az étkezések alkalmával nem tudná az ételt kényelmesen elfogyasztani.

További előnye az ideiglenes protézisnek, hogy a beavatkozás után általában (a beavatkozás komplexitásától függően) azonnal felhelyezésre kerül, megvédi a fogínyt a külső hatásoktól, és könnyebben alkalmazkodik a Páciens a beszédhez is.

Végleges műfogsor

A modern fogászat már rengeteg eljárást ismer annak érdekében, hogy a károsodott fogakat megmentse. A fogorvosok magas képzettsége és a modern eszközök használata ezt többnyire lehető is teszi. Amennyiben mégis pótolni szükséges hiányzó fogakat, azok számának függvényében a teljes, vagy részleges protézis nyújthat kielégítő megoldást arra, hogy tovább élhessük megszokott életünket, s mind esztétikailag, mind funkciójában hasonló fogaink legyenek. A protézis típusa lehet rögzített (implantátumokra helyezhető), vagy kivehető fogsor. A rögzített fogsor előnyeiről itt olvashat bővebben.

Végleges műfogsor készítése

A végleges protézis elkészítése személyre szabottan történik az anatómiai adottságok figyelembevételével és egyedi igényekhez (szín, forma) illeszkedik. A precíz lenyomatvétel a rendelőben történik, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a vázat, amit egy következő alkalommal fel lehet próbálni és alakítani az illeszkedésén. A próba célja, hogy a végső protézist a páciens minél kényelmesebben viselhesse. Ez azért fontos, mert minél tökéletesebb az illeszkedés, annál kevésbé valószínű az íny irritációja.

Előfordul, hogy a protézis hordása hozzászokást kíván, túl nagynak, instabilnak érzi, vagy úgy tapasztalja, hogy fokozottabb a nyáltermelése. Ezek a tünetek általában maguktól elmúlnak, de panasz esetén mindenképpen érdemes jelezni a fogorvosának azt.

A foghiány mértékétől függ a protézis típusa

  1. Teljes műfogsor (implantátumra rögzített/kivehető) teljes foghiány esetén
  2. Fogászati híd egy vagy több fog hiánya miatt keletkezett rés pótlására. A híd típusa többféle lehet:

– hagyományos ragasztott híd (ha a két egészséges szomszédos fog pillérként szolgálhat)

– szabad végű Cantilever híd (olyan esetben, amikor a foghiány egyik felén vannak csak meg a természetes fogak

– Maryland híd: fémkereten lévő porcelán fog(ak), amelyet szárnyak rögzítenek a meglévő fogakhoz.

Fontos: A műfogsor ugyanolyan gondos szájápolást igényel, mint a saját fogak, ezért ne feledkezzen meg az alapos fogmosásról és a fogköztisztító eszközök használatáról.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!