Nyaralás és fogak

Nyaralás gond nélkül? Itt a nyár, már mindenki a nyaralást tervezi, várjuk nagyon a szabadságot. Keressük a megfelelő szállást, programokat szervezünk, gondoskodunk a biztosításról. Vajon mindent számba vettünk? Érdemes még a nyár elején meggyőződni arról is, nincs e „időzített bomba” a szánkban….

Mit tanácsol a fogorvos?


Ahhoz, hogy a nyaralás biztonságosan, kellemetlen meglepetés nélkül teljen, ne hanyagolja el a fogászati panaszokat, ne várjon tovább a fogorvosi látogatással.
Milyen fogászati kezeléseket nem ajánlott halogatni? Az íny és a fogazat kóros elváltozásai a szervezetünk egészére kihatással vannak. A
kezdeti enyhe panaszok idővel nagy eséllyel súlyosbodnak és fájdalmas problémákat okoznak. Ne kockáztassa tehát, hogy elrontsa egy fogfájás a nyaralását, előzze meg a bonyolultabb, költségesebb beavatkozásokat!

Amennyiben régen járt fogorvosánál, vagy szeretné, ha a nyaralás gond nélkül telne, keressen minket bizalommal:

 • Barnás, feketés elszíneződést lát fogain? Esetleg érzékenyek hidegre, melegre? Ezek a tünetek, illetve a nyilalló fájdalom fogszuvasodásra utalhat. A fogorvos az ilyen panaszokat könnyedén orvosolja, a fertőzött, szuvas részt eltávolítja, majd esztétikus töméssel zárja a lyukat a fogban. A beavatkozás szükség esetén helyi érzéstelenítésben zajlik, így fájdalom nélkül megoldható a korrekció. A kezeletlen fogszuvasodás idővel eléri a fog belsejét, a pulpát is. Ha rohamszerű, többnyire éjszaka jelentkező fájdalmat tapasztal, a fogidegeket tartalmazó fogbél már érintetté vált a fertőzésben. Ne várjon a kezeléssel, a probléma súlyosságának függvényében a fog menthető általában szakszerű gyökérkezeléssel.
 • Az íny visszahúzódása, az ínygyulladás mindig problémát jelez, amit mielőbb kezelni kell. Sok esetben egy egyszerű fogkő-levétellel megoldódik a probléma.
  Amikor az íny hosszú időn át gyulladt, ínypusztulás, ínylehúzódás várható. A szabaddá vált fognyak ezután nagy valószínűséggel érzékeny lesz hidegre,
  melegre, cukros, vagy savas ételek fogyasztásakor, illetve akár enyhe nyomásra is. Az állandósuló érzékenység és fájdalom jelzi, hogy veszélybe került a fogazat és az íny, a fogat tartó szövetek egészsége. A fogat támasztó szövetek épsége befolyásolja a fog stabilitását és megtarthatóságát, ezért javasolt a helyreállításuk. Elhanyagolt esetben, kezelés nélkül kilazulhatnak fogai, ezáltal a rágófunkció veszélybe kerül, mely kihatással van az emésztésre is.
 • A baleseti fogsérülés azonnali beavatkozást igényel. A fogorvos még akkor is javasolja az alapos vizsgálatot, ha a fog károsodása szabad szemmel nem látható. A mikrorepedések könnyen súlyosabb panaszokat okozó fertőzéshez vezetnek, ezért az érintett fog vizsgálata minden esetben javasolt.
 • Nagy mumus a bölcsességfog, mely a szájüreg hátsó részében gyakran okoz kellemetlen meglepetéseket. Ha erős, nem szűnő fogfájással küzd, vagy
  harapáskor, nyomásra érzékeny az állkapcsa, jelezheti a bölcsességfogak áttörésének nehézségét, illetve gyulladásos problémát. Mindenképpen fogorvosi
  beavatkozást igényelnek ezek az elváltozások, ne várjon vele tovább! A fogorvos személyre szabott terápiával orvosolja a problémát, vagy javasolhatja a bölcsességfog(ak) eltávolítását. Várjuk szeretettel rendelőnkben! Vigyázzunk együtt fogai és szájürege egészségére!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!