Nyelv és fogak

A nyelv egy izomszövetből és mirigyekből álló létfontosságú szerv. Felülete enyhén érdes, szabad szemmel alig látható szemölcsök borítják és az ízlelőbimbókat is itt találjuk. Szerepe van számos életfunkcióban: a táplálkozás, a beszéd, az ízérzés és az immunvédekezés elengedhetetlen résztvevője.

A nyelv szerepe

  • A nyelv munkája az emésztés első fázisához járul hozzá, jelentősen megkönnyítvén ezáltal a gyomor későbbi feladatát. A tápcsatorna első részeként a nyelv a fogak által megőrölt ételt nyállal pépesre keverve a garathoz juttatja, ami a nyelőcsövön át a gyomorba kerül. Ráadásul, ízlelőbimbók nélkül az étkezés élvezete elhanyagolható lenne, s az itt lévő érzőidegek pedig észlelik a hideget, a meleget, a szájba került idegen testeket.
  • Nyelv nélkül képtelenek lennénk értelmesen beszélni. A hangok képzésében ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a fogak.
  • Szervezetünk állapotáról fontos információkkal szolgál, szerveink „lenyomata”-ként is említik, mert színe, felületének egészsége tükrözi a szervek jó, illetve rossz működését, állapotát. Ily módon figyelmeztet, ha az anyagcsere-folyamatok, vagy a kiválasztó funkciók nem működnek egészségesen. Jelzi a tápanyaghiányt, a rejtőzködő betegségeket és hiányállapotokat.  

Figyelmeztető jelek a nyelven

Ha nyelveden fogak lenyomata látható, az több mindenre is rámutathat. Érdemes kivizsgáltatni a lép működését, a nyelv méretének megváltozását. Alvási apnoé is állhat a tünetek mögött, ami egyéb súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Ha étkezéskor, vagy fogmosáskor érzékeny a nyelved, esetleg fájdalom érezhető, tápanyaghiány állhat a háttérben. Ez főként bizonyos vitaminok, illetve a vas hiányára utal.

A nyelven megtelepedő lepedék emésztési problémákra, a máj és az epehólyag betegségére, cukorbetegségre, egyéb gyulladásra, legyengült immunrendszerre utalhat, melyek nagyon gyakoriak megváltozott életvitelünknek köszönhetően.

A nyelv megdagadásának hátterében hormonzavar, pajzsmirigy funkció zavar, magas vérnyomás is lehet.

A fogorvos tanácsa: szájüregünk egészsége szempontjából igen fontos a nyelv jó állapota.

Ezért, ha bármilyen aggasztó tünetet észlel a nyelvén, forduljon szakemberhez.

A Sorridentében a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálat kiterjed a teljes szájüreg alapos átnézésére, a nyelv, az íny és a fogak egészségének felmérésére, a kóros elváltozások felderítésére. A kezdetleges és enyhe panaszok könnyen, hatékonyan orvosolhatóak és súlyos egészségügyi panaszok előzhetőek meg a gyors beavatkozásnak köszönhetően. Keressen minket bizalommal!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!