Savas ételek hatása a fogainkra

Régóta tudjuk, hogy a savas ételek hatása kedvezőtlen fogászati szempontból. A savak megtámadják, gyengítik a fogakat, pontosabban a fogzománcot. A zománc károsodása pedig melegágya a fogszuvasodásnak. Érdemes tehát foglalkozni azzal, milyen hatással lehetnek a savas ételek fogainkra.

Mi történik a savak hatására? A zománc eróziója …

A fogzománc a fogakat borító kemény védőréteg. Miután a fogak szuvasodása a legtöbb esetben a zománc károsodásával, elvesztésével kezdődik, érdemes annak épségére különös gondot fordítani. Az okozza a problémát, hogy a zománc savval érintkezve lágyul, “megbomlik”, így a savtámadások akadálytalanul juthatnak be a fog belsőbb szerkezetébe.

Mára a fogszuvasodás szinte “népbetegség”, mely minden korosztályt érint, hiszen világszerte megváltoztak étkezési szokásaink. Már gyermekkorban rengeteg cukros gyümölcslevet, üdítőitalt, egyéb savas édességeket fogyasztunk, mellyel egyenesen arányosan növeljük a fogaink károsodásának mértékét. Tehát a savas édességek és ínyencségek mértéktelen fogyasztásáért fogaink fizetnek magas árat, ami persze a mi pénztárcánkat is kedvezőtlenül érinti!

Mire figyeljünk fogaink épsége érdekében? A savas ételek hatása kiküszöbölhető?

  • Miután bizonyos ételek természetüknél fogva savasak, ezért fogaink számára nem előnyösek. Ismert tény, hogy például a citrusfélék, gyümölcslevek, üdítőitalok, egyéb savas élelmiszerek (pl. erjesztett termékek, ketchup, kávé, stb), magas savtartalommal bírhatnak, ezért fogyasztásuk csak mértékkel javasolt. Savas italok fogyasztása szívószállal javasolt, így elkerülhető a fogakkal való érintkezés.
  • Az egészséges táplálkozás, amely sok zöldségekből, fehérjékből, keményítőtartalmú ételekből áll, jó érzést nyújt a testnek, elegendő energiát szolgáltat a szervezet számára. A cukros, savas ételek mellőzésével megóvjuk egészségünket, fogaink épségét. Kerülendő tehát a cukorkák, cukros ételek, italok rendszeres fogyasztása.
  • A minőségi táplálkozás elősegíti a fogkő képződésének, a szuvasodásnak a kialakulását.
  • Savas, cukros gyümölcsök, ételek mértéktartó fogyasztása után igyon vizet, vagy tejet, rágjon cukormentes rágógumit. Ezek, a nyállal keveredve oldják, eltávolítják a fogakra rakódott savakat.

Megelőzés mindenek előtt!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges fogak megtartásához elengedhetetlen a kifogástalan szájhigiénia. Ehhez naponta 2-3 alkalommal, minden étkezés után meg kell mosni a fogainkat, és fogköz tisztító kefével, vagy fogselyem segítségével meg kell tisztítani az interdentális tereket. Savas ételek, italok fogyasztása után, érdemes várni negyed órát-húsz percet a fogmosással, mert a felpuhult zománcot könnyen lesikálhatjuk.

Ezen alapvető higiéniai szabályokon túl azonban mindenképpen hasznos, ha tisztában vagyunk az általunk fogyasztott ételek és italok összetételével és hatásával, mert komoly fogászati problémákat előzhetünk meg ezáltal.

! A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok és az időben elvégzett fogmegtartó kezelések lehetővé teszik fogaink egészségének hosszú távú megőrzését, és a súlyosabb gondok kialakulását.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!