Szájpenész csecsemőknél

A szájpenész, vagy más néven szájgomba a csecsemőknél is gyakori jelenség, ami megijesztheti a szülőket. Általában jól kezelhető problémáról van szó, ezért szeretnénk eloszlatni a felesleges aggodalmakat és a megelőzésre helyezni a hangsúlyt ezzel a rövid tájékoztatással.

Mitől alakulhat ki szájpenész csecsemőknél?

Főként 3 éves korig okozza a legtöbb gondot és már a pár napos babáknál is felütheti a fejét a fertőzés higiéniai hiányosságok esetén. Egyrészt a szoptatás velejárójaként fordulhat elő, melynek élettani jelentősége nagyon fontos. Ám a megfelelő száj- és testi higiéniáról így sem szabad megfeledkezni. Etetés előtt használjunk a mellek lemosásához steril gézlapot, vagy speciális tisztítókendőt. Ha kétségei vannak a mellek és a baba szájának a tisztántartásával kapcsolatban, kérjen tanácsot a gyermekorvostól, vagy akár fogorvosától.

A babák és csecsemők táplálása, gondozása során számos edényt, cumisüveget, evőeszközt használunk, melyek tisztítása szintén körültekintést kíván. A babák immunrendszere még nem olyan erős, mint a későbbiekben, ezért ajánlott az eszközök, sőt a játékok kiforrázása, sterilizálása is a fertőzések elkerülése végett.

A higiénia hiányosságai mellett kialakulhat a szájpenész bizonyos hajlamosító betegségek (cukorbetegség, tumoros megbetegedések, HIV-fertőzés) esetén, és bizonyos gyógyszerek szedése során (pl. antibiotikumok).

Amennyiben észrevesszük a fertőzés kialakulását, mielőbb kezelni kell azt. Miben nyilvánul meg a fertőzés?

Szájpenész tünetei

A szájgomba kis mennyiségben természetesen jelen van a szervezetünkben, és csak túlszaporodása okoz problémát.

Arról a legkönnyebb felismerni, hogy a candida gomba okozta fehéres, túrószerű foltok, nyálkás lepedék letörölhető, alattuk viszont vérbő, vérző nyálkahártya látható.

A fertőzés velejárója lehet a nyűgösség, az ízvesztés, a kellemetlen ízérzet és lehelet, kirepedezett szájszélek. A beszélni tudó gyermek panaszkodhat érzékeny, égő érzésre a száj és a torok környékén, akár láz is tapasztalható.

A tünetek nem mindig feltűnőek, ezért a beszélni nem tudó, nyűgös babáknál és kisgyermekeknél mindig ellenőrizzük a száj tisztaságát és amint észleljük a fehér foltokat, forduljunk szakemberhez, és kezdjük meg az általa javasolt kezelést.

Szájpenész megelőzése

A szájpenész kialakulása gondos odafigyeléssel megelőzhető.

A kicsik fog-, és szájápolása sem hanyagolható el, csakúgy, mint felnőtt korban. Természetesen, ebben az életkorban a szülők feladata a csecsemő szájának kitisztítása nedves kendővel, vagy a nagyobbacskák fogainak mosása koruknak megfelelő fogmosó eszközökkel.

Ne feledkezzünk meg gyermekek esetében sem a fogorvosi szűrővizsgálatról, hogy elejét vegyük a komolyabb problémák kialakulásának.

A megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen az élettani folyamatokhoz és a szájhigiénia fenntartásához is. Kerüljük a szénsavas és cukros italok adását, itassunk velük cukormentes teát, felforralt és visszahűtött, vagy babáknak készült vizet.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!