Fogászati kezelések ára miért magas?

A személyre szabott fogászati kezelés minden esetben állapotfelméréssel, és a feltárt problémák, elváltozások függvényében összeállított kezelési terv átadásával kezdődik. A kezelési tervben tételesen szerepelnek a beavatkozások költségei, a fogászati kezelések ára. Így a páciensek követni tudják, hogy az egyes eljárások mennyibe fognak kerülni. Ezáltal elkerülhetőek az utólagos félreértések, és a páciensek anyagi lehetőségeikhez tudják igazítani a kezelések menetét a fogorvos útmutatása segítségével.

Sokan vannak, akiknek sajnos nem elérhetőek a költségtérítéses fogászati ellátások, és vannak, akiket pusztán érdekel, hogy mi miért annyi, amennyi. Ezzel a tájékoztatással szeretnénk segíteni a fogászati árak képzésének megértését.

Mit kell előteremteni egy fogorvosnak ahhoz, hogy a gyakorlatát elindíthassa?

Mint minden orvosnak, a fogorvosnak is el kell végezni az egyetemet. Az általános fogorvosi képzettség megszerzése után ma már a legtöbb fogorvos tovább specializálódik, és szakvizsgát szerez egy általa választott fogászati szakterületen. Keveseknek adatik meg az államilag finanszírozott tanulmányok, így többnyire a leendő szakember magának finanszírozza a nem olcsó képzést az utána következő szakképzéseket, nemzetközi tanulmányokat, mesterképzéseket, és konferenciákat is.

Ma ez nagyságrendileg több százezres – közel 1 millió forintos kiadást jelent félévente a hazai fogorvosi egyetemeken. Ráadásul, egy munkájára igényes fogorvos nyitott az új technikákra, így tulajdonképpen soha nincs vége a folyamatosan megújuló szakmai képzéseknek, amit szintén saját zsebből kell állnia. Ez még csak a képzettség megszerzéséig vezető út …

A fogászati praxis és a fogászati kezelések ára

Ha a fogorvos nem állami intézményben, vagy más fogorvos rendelőjében kezdi meg a gyakorlatát, igen komoly összegeket kell befektetnie egy minden szempontból az előírásoknak megfelelő rendelő felszereléséhez, berendezéséhez. Ez egyaránt vonatkozik a kíváló műszerezettségre csakúgy, mint a váróterem kényelmes berendezésére, a higiéniai követelményekről nem is beszélve.

– Egy bérelt ingatlan havonta többszázezres bérleti díját elő kell teremteni

– A rendelő működtetéséhez szükséges engedélyeket (pl röntgen készülék használata, veszélyes hulladék elszállítása…) ki kell váltani

– A rendelő havi rezsije többszöröse egy átlagos család lakásrezsijének, hiszen nagy fogyasztású gépek üzemelnek (pl. sterilizáló), folyamatos, erős világítás szükséges a kezelésekhez, légkondícionál üzemel, vagy éppen állandó fűtésről kell gondoskodni.

– Az alkalmazottak, asszisztensek, dentálhigiénikus, illetve recepciós munkatársak bérét, járulékait fizetni kell akkor is, ha épp kevesebb beteg érkezik egy adott hónapban.

– A felszereltség előteremtése nélkül, és egy jó fogorvosi szék hiányában nem lehet dolgozni, minőségi munkát végezni. Márpedig a fogorvosi szék nagyon összetett, ezáltal drága, több millió forintot kóstáló (határ a csillagos ég) szerkezet. A hozzá tartozó, “vele együtt működő” fúrómotorok, lámpa, öblítő rendszer és ultrahangos eszközök elengedhetetlen mindennapos kellékek, melyek nélkül egyetlen kezelés sem végezhető.

– A mindennapos, megbízható anyagok használatát biztosítani kell (úgy, mint tömőanyag, savak, ragasztók, védőeszközök, fertőtlenítő anyagok, egyéb kiegészítő anyagok). Ezek közül nagyon sok olyan egyszerhasználatos, vagy gyorsan kopó eszköz van, melyek magas összegeket képviselnek a havi kiadásokban.

– A modern fogászati eljárásoknak, technikáknak köszönhetően nagyon költséges digitális felszereltséggel kell rendelkezni, és azok működtetéséhez naprakész tudással kell rendelkezni. Ennek költségeit, a tanfolyamok árát maguk a fogorvosok finanszírozzák.

– A modern fogpótlások már igen megbízható, minőségi anyagokból készülnek, melyek megdrágítják a fogtechnikai költségeket is. A precíz, számítógépes tervezés és a korszerű, naprakész technikai tudás elsajátítása a fogtechnikai laboratórium részéről is komoly befektetéseket kíván, mely tükrözi az előállított termékek árát.

Összegzésképpen

A fentiekből kiderül, hogy mint oly sok szakma gyakorlásához, a fogászati praxis működtetéséhez is sok tanulás és komoly anyagi befektetés szükséges, melyek nélkül egy szimpla tömés sem kivitelezhető. Egy félórás tömés, vagy egy banális fogkő-levétel sem történhet meg addig, míg ezek a feltételek nem adottak. Komplex szempontrendszer határozza meg tehát a fogászati kezelések árát, az elkészült munka értékét, melybe beletartozik a megszerzett szakértelem, és a felszereltség biztosítása is.

Természetesen, nem kerülhet ugyanannyiba egy tömés, mint egy implantátum beültetése, akármilyen luxuskörnyezetben is végzik azt. Minél komolyabb egy beavatkozás munka-, és anyagiénye, vagy a tudás értéke, annál magasabb a kezelés végösszege.

Hogyan lehet megelőzni a költséges eljárások szükségességét?

Minden alkalmat megragadunk arra, hogy a megelőzés fontosságát hangsúlyozzuk! Az egészséges fogak megtartásának feltétele a jó szájhigiéné és a rendszeres fogászati ellenőrzések! A fájó, szuvas fog, a vérző íny nem fog magától meggyógyulni. Az időhúzás nem jó stratégia, végső esetben a fog megtartása kerülhet veszélybe. Minél hamarabb feltárásra kerül egy panasz, annál könnyebben és költséghatékonyabban lehet azt orvosolni. Vigyázzunk fogainkra, melyekre egy életen át szükségünk van a minőségi élet megtartásához!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!