A nyelv betegségei

A nyelv betegségei figyelmeztető jelek, mivel összefüggést mutatnak a szervezetünk működésével. Ennek a vaskos izomkötegnek a jóvoltából tisztább a beszédünk, érzünk ízeket és besegít az emésztésben is. Fogainkkal együttműködve, a nyállal pépesre keveri az ételt, mellyel így könnyedén megbírkózik a gyomor. Nem utolsó sorban pedig a nyelv kinézete nagyon sokat elárul az egészségi állapotunkról is. Különféle elváltozásai ugyanis jelzik, ha nem működik rendben valami.

Milyen az egészséges nyelv?

Az egészséges nyelv rózsaszínű, apró dudorokkal a felületén, mely állapot azonban változhat bizonyos betegségek esetén.

A piros nyelv

– Vérszegénység esetén a nyelv vöröses, gyulladt lesz és kellemetlen égő érzés jelentkezhet.

– Skarlátos megbetegedés során eperpirossá válik a nyelv

– A B12-vitamin hiánya, illetve a Kawasaki-betegség szintén a nyelv pirosas elváltozását eredményezi

A nyelv legjellemzőbb betegségei

I. A nyelvlepedék

1. Gombás fertőzésre utal, ha túrószerű, vagy fehér, krémsajtszerű lepedék van a nyelven. A Candida gomba elszaporodása bármely életkorban megtörténhet, de gyakoribb kisbabáknál, idős embereknél, legyengült immunrendszer esetén, illetve gyógyszerek mellékhatásaként is.Bizonyos krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, vagy a pszoriázis hajlamosítanak a nyelv gombásodására. Az orális candidiázis kezelhető, jól gyógyítható. Azonban, ha hosszabb ideig makacsul fennállnak a tünetek, súlyosabb betegség lehet a háttérben (leukémia, HIV-fertőzés).

2. Bakteriális fertőzést jelez, ha ragacsos, sárgás lepedéket látunk a nyelven. Az ilyen állagú bevonat a nyelven elsősorban bakteriális fertőzésre utal, de a vastag, sárgás lepedék megjelenését kiválthatja lázas állapot, nem megfelelő szájhigiénia is. Amikor felső légúti fertőző betegség során a szánkon keresztül veszünk levegőt, akkor szintén elszaporodhatnak a baktériumok a szájban. Ez a sárga lepedék is jól kezelhető, általában néhány napon belül magától is elmúlik. Mivel ilyen esetekben a baktériumok melléktermékei kellemetlen szájszagot okozhatnak, ügyeljünk a megfelelő szájápolásra.

II. A normálistól eltérő felületű nyelv

1. Az egészséges nyelv rózsaszínű, apró dudorokkal a felületén.A dudoros felszínért kis göböcskék, vagy úgynevezett papillák felelnek. Az abnormálisan sima felületű nyelv tehát nem normális, felhívhatja a figyelmet tápanyaghiányra (például vas-, B12-vitamin- vagy folsavhiányra).

2. A berepedezett felületű nyelv ijesztőnek tűnik, de nem mindig jár együtt fájdalommal. Idősebbeknél nem ritka jelenség, és a pszoriázisos betegek mintegy húsz százalékát is érinti.

III. Szőrös, fekete nyelv

A dohányzóknál megfigyelt szőrös nyelv elárulja az egészségünket. A szőrös nyelv – bár esztétikailag kellemetlen -, szintén nem jár fájdalommal. Dohányosok esetében viszont még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szájhigiéniára. Nem csupán szájszag, nyelvlepedék kialakulása várható, de a papillákban megtapadó mikroorganizmusok a dohányzás következtében elszíneződnek, és idővel akár szinte feketévé változtathatják a nyelvet.

Szintén „elszőrösödik” a nyelv, ha nem fogyasztunk rágni való ételt. A pépes, túl puha táplálék nem dörzsöli le ugyanis a nyelv felületét, így ott felgyűlik a keratinnak nevezett fehérje, mely a szőr- és hajnövekedésért is felelős.

A fogászati szűrővizsgálaton a fogorvos nem csak a fogait, de minden esetben megvizsgálja a nyelvét is, és terápiás javaslatot tesz, ha bármilyen elváltozást észlel.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!