Az agyféltekék harmonizálása és a fogászat

Az agyféltekék harmonizálása és a fogászat kapcsolata nem is olyan megfejthetetlen. Tudtátok, hogy egy fogorvosnak mindkét agyféltekéjét egyaránt kell használni a munkája során?

Funkciók, eltérések

Egy igazi „kábelrendszer” kapcsolja össze agyunk két féltekéjét. Az idegrostokból álló kéregtest feladata az üzenetek továbbítása a két félteke között, melyek első ránézésre egyformának tűnnek, azonban a két agyfélteke teljesen különböző funkciókat lát el.

A jobb agyfélteke jellemzője, hogy holisztikusan, tehát egységben kezeli az információkat, de a benyomások lenyomata által szubjektív és irracionális a működése. Ő felel a vizuális képzelőerőért, a kreativitásért, a szárnyaló fantáziáért, a lelkesedésért. A jobb agyfélteke érti a humort, neki fontos az érzelmi töltet, ezért inkább képekben, hangokban gondolkodik. Igen jól kifejezi magát a zene vagy a művészetek nyelvén, sőt bátran kockáztat is alkalomadtán.

A jobb oldal lendületét tudatos ellenőrzés alá veszi a bal agyfélteke, mely realistaként egyfajta kontrollt tart, A bal agyfélteke tulajdonképpen logikusan és józanul elemzi a külvilágból és a testből érkező információkat, mindennemű érzelmeskedés nélkül. Itt valósul meg az ismétlődő mintáknak, a törvényszerűségeknek a boncolgatása, melyből egy logikus rendszert próbál felépíteni. A jól kifundált stratégiákat mindig követi, járt utat járatlanért le nem cserél.

A jobb, illetve balkezesség attól függ,hogy melyik agyféltekénk dominánsabb. A keresztezett idegpályák következtében agyunk bal agyféltekéje irányítja testünk jobb oldalát, s a jobb agyfélteke a test bal oldalát.

Normál esetben a különálló agyféltekék egymással kölcsönhatásban működnek – „jó csapatjátékosok” és a jól végzett munka gyümölcsként valósulhat meg és alakítódik személyiségünk.

Miért jó az agyféltekék harmonizálása és tréningje?

Az agyunk két féltekéjének harmonizálása és a fogászat úgy kapcsolódik egymáshoz, hogy a fogorvosok munkájához elengedhetetlenül szükséges mindkét agyfélteke használata. Ez azonban más szakmák esetében is jól jön.

Bár azt gondoljuk, hogy van egy ügyes (legtöbbünknek jobb) kezünk, és egy kevésbé ügyes (bal) kezünk, ez nem ilyen egyszerű és szerencsére fejleszthető is.

Próbáljátok ki, hogy 3-4 héten át a domináns kezetekkel végzett tevékenységeket megcserélitek. Természetesen a legegyszerűbb dolgokra gondoljatok csak, az asztalos mester továbbra is végezze a megszokott módon a vágószerszámokkal a munkáját 🙂

Próbáljátok ki például a fogmosást, a fésülködést, vagy az írást, rajzolást a kevésbé domináns kezetekkel. Meg fogtok lepődni azon, hogy a gyakorlásnak köszönhetően mennyivel ügyesebb lesz a másik kéz is rövid időn belül.

Ezen felül, a neuronális kapcsolatok intenzívebbé válnak az új feladatok révén. A két félteke közötti, felturbózott információcsere pedig szárnyakat ad- így javulhat agyunk gondolkodási és információfeldolgozó képessége is.

További hasznos és érdekes olvasnivalókat találhatsz oldalunkon. Kellemes kikapcsolódást kíván a Sorridente csapata !

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!