Fogászati sipoly

Mi a fogászati sipoly és hogyan alakul ki? Ehhez először is tisztázni kell, hogy mitől alakul ki tályog, vagyis egy gennyes góc a fogban.

Fogtályog, gennyes góc

A fog gyökerének gennyes gyulladása fertőzés következménye.  A foggyökérnél ily módon kialakuló gyulladt, gennyes góc nem csak aggasztó, de erős fájdalommal is járhat. A legjobb mihamarabb szakemberhez fordulni, mielőtt súlyosabb panaszokat okoz a genny, és a szervezetben egyéb problémák forrása lesz a tályog.

Hogyan alakul ki a tályog?

Amikor egy fog, vagy a fogzománc megsérül, vagy kezeletlen marad egy fogszuvasodás, a fog védelme megszűnik, a kórokozók könnyedén bejutnak a fog belső részébe. A puha, érzékeny fogbélből pedig a fertőzés gyorsan továbbjut. A foggyökér megfertőződése következtében így gyulladás, tályog keletkezik. Ez a gyulladás elpusztult baktériumokból, elhalt szövetekből és fehérvérsejtekből áll. Ez okozza a fogínyduzzanatot, ami miatt általában fogorvoshoz fordulnak a páciensek.

Fogtályog tünetei

  • fogérzékenység: kezdetben kellemetlen érzékenység, majd rágásnál, harapáskor pulzáló fájdalomérzet
  • feszítő érzés az ínyben, íny környékén, váladék ürülése
  • nyirokcsomó duzzanat
  • hőemelkedés, láz
  • gyengeség, rossz közérzet
  • kellemetlen szájíz, szájszag 

Fogászati sipoly, fisztula

Amikor a foggyökérnél képződött genny utat tör magának és kifakad, a váladék spontán kiürül. Ennek az útja egy kivezető nyílás, amelyet úgy hívunk, hogy sipoly, vagy fisztula.

Ilyenkor csökken a feszítő érzés, és a páciensek megkönnyebbülnek. Azonban a gyulladás nem szűnik meg magától, a kezelés nem várathat magára a komolyabb panaszok kivédése érdekében.

A fogtályog kezelése

Elsődleges cél a fogtályog okának megszüntetése. Általában megoldható a probléma a fog kitisztításával, gyökértömés elhelyezésével, vagy rezekcióval: a fog gyökércsúcsának eltávolításával.

Súlyosabb esetben szükség lehet szájsebészeti beavatkozásra, antibiotikumos kezelésre. 

Amennyiben a gyulladás átterjedt a fogat tartó szövetekre is, sajnos előfordulhat az íny és a csont lepusztulása és veszélybe kerülhet a fog megtarthatósága. Ezért is fontos a panaszok mielőbbi és szakszerű kezelése.

Megelőzhető a fogtályog?

Alapos és helyes szájápolással, illetve fogköztisztítással elejét vehetjük a fogszuvasodás kialakulásának.

A rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzéssel biztosíthatjuk, hogy a kezdetleges elváltozások egyszerűen, kezdeti fázisban orvosolhatóak legyenek. Javasoljuk, hogy panaszmentesség esetén se veszélyeztessük a fogaink egészségét a hosszú várakozással.

Várjuk szeretettel, forduljon hozzánk bizalommal!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!