Fognyak szerepe

Fogunk melyik része a fognyak? Találó a kifejezés, hiszen a fogkorona és a gyökér találkozási vonala adja a fognyaki részt.

Fognyak és érzékenység

A fogakat ellenálló fogzománc védi, ami a fogíny pereméig tart. Miután az íny vonalától lefelé normál esetben a fognyaki részt teljesen fedi az ínyünk, ezért azzal ideális esetben nincs gondunk. Sajnos, a valóságban azonban igen sok panaszt okoz, ha a fog „nyaka” láthatóvá válik, tehát megszűnik a védelme a fogíny által. Mikor fordul elő ez a jelenség?

A kellemetlen tünetek akkor jelentkeznek, ha védtelenné válik a fognyak:

Ha a fogíny visszahúzódik, a fognyak szabaddá válik. A dentin elérhetőségét jelzi, amikor az érzékeny dentin-csatornákon keresztül kémiai- és hőingerek el tudják érik az idegeket. Ilyenkor éles fájdalmat, fokozott érzékenységet érzünk például hideg, forró és cukros italok, ételek fogyasztásakor. Ennek oka lehet fogcsikorgatás, fogszuvasodás vagy fogágybetegség, de kialakulhat akár helytelen fogmosás miatt is. A jelenség igen gyakori nemcsak saját fogon, de koronával ellátott, elhanyagolt, alászuvasodott fogazat, lepusztult íny esetén is. Lényegében, ha a fognyak már szabaddá vált, az ingerek akadálytalanul eljutnak a fogidegekhez, ez váltja ki a fájdalmat.

Fogcsikorgatás és érzékeny fogak

A fogak csikorgatása (bruxizmus) sokakat érint, főként alvás közben. Sokféle ok közül a leggyakoribb a stressz levezetése és a fogak rendellenes helyzete. A rágóizmok ilyenkor nagy erővel szorítják össze az alsó állkapcsot és a felső állcsontot. A rágófogak felületére nehezedő tartós nyomás érinti az állkapcsi ízületet, a fogakat, a fogínyt és a rágóizmokat egyaránt. Az állandó túlterhelés következtében a rágófelületek és a fogak sérülnek, csiszolódnak, kopnak. Végső esetben végül a fogak kimozdulhatnak, vagy teljesen lekophatnak foggyökérig.

Fogágybetegség (parodontitisz)

A fognyak védtelenné válhat krónikus ínygyulladás következtében. Az íny visszahúzódik, lepusztul, ha a gyulladás hosszú időn át nincs kezelve.

Rossz fogmosás és fognyak érzékenység

Sokan nincsenek tisztában a helyes fogápolással. Így sajnos akaratlanul, de károsítják a fogaikat. Nem pusztán a jó fogkefe, de a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés is alapvető fontosságú. Kérje dentálhigiénés tanácsadásunkat, hogy megelőzzük a fogak indokolatlan károsodását. Tapasztalt kollégáink elmagyarázzák, hogy a rossz technikájú fogmosás, a fogkefével való túl erős súrolás miatt miért húzódik le az íny. A visszahúzódott fogínyt meg lehet előzni, keressen minket bizalommal.

További cikkeink

A szépség titka

A szépség fogalma igen szubjektív és kultúránként, koronként változó. Azt, hogy ki mit tart szépnek, rengeteg tényező befolyásolja, nincs egyértelműen univerzális kritériuma. Mitől szép a szép? Tetszeni, szépnek lenni mindig

Elolvasom >>

A letört fog rehabilitációja

A letört fog nem csupán esztétikailag zavaró, de funkcióját sem tudja ellátni maradéktalanul. Ami még aggasztóbb, hogy a sérülés következtében a fog nyitva áll a kórokozók számára a fog belseje

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!