Fogzási kiütés – Járhat a fogzás kiütésekkel?

A fogzási kiütés sok anyukát aggodalommal tölt el, ezért érdemes beszélni róla. A fogzás folyamatáról már írtunk bővebben. Részletesen vázoltuk a jellemző tüneteket és a teendőket a fogzás megkönnyítése érdekében. Ebben a cikkben az egyik tünet kellemetlen velejárójáról, a kiütésekről írunk.

Kiütések – a fogzás velejárója?

Az egyik legjellemzőbb tünet, a fokozott nyáladzás, további problémákat generálhat. Miután a baba nyála szinte egyfolytában folyik amikor kibújnak a fogak, még nyálkendő segítségével sem lehet megakadályozni, hogy az ellepje az arcát, állát, vagy a nyakát, mellkasát. Ezek után a nyálban „fürdő” területeken megjelenhetnek különböző kiütések. Ezek a kiütések nem összekeverendőek a fertőzéses megbetegedések okozta kiütésekkel, ezért érdemes róla beszélni pár szót.

A fogzás okozta kiütések nem fertőzőek és a szülők nyugodtan otthon is kezelhetik. Ám jó tudni a különbséget a fogzási kiütés és a fertőzéses kiütések között. Ehhez egy kis segítség:

Fogzási kiütés

Az első fogak áttörése 6 hónapos és 1 éves kor között történik. Jellemzően nyűgösek ilyenkor a babák, és folyton csorog a nyáluk. A megnyugtatásukra ajánlottunk már jó pár megoldást, most a nyál okozta probléma kezelésére térnénk csak ki.

A fokozott nyálzás ideális körülményeket teremt a baktériumok számára, így a bőrön könnyen elszaporodnak azok. Miután a nyál emésztőenzimeket és ételdarabokat is tartalmazhat, azok irritálhatják a bőrt. Általában foltokban jelentkező vörös elszíneződéseket láthatunk, melyek dudorosan kiemelkedhetnek, vagy repedezett, kiszáradt bőrt eredményezhet.

Fogzási kiütés kezelése

 • a baba bőrének minél tisztábban és szárazabban tartása
 • a felgyülemlett nyál letörlése a bőrről
 • védőkrém (pl. Eucerin) használata
 • az átnedvesedett ágynemű és ruhák cseréje
 • nyálkendő használata
 • a „szájban lógó” cumi használatának korlátozása

Egyéb kiütések

Csecsemők esetében sajnos sok esetben tapasztalhatunk kiütéseket, melyek azonban más jellegű bőrbetegségeknek köszönhetőek.

 1. Pattanások: jellemzően a születést követő első hetekben, hónapokban gyakori a megjelenésük arcon, orron, fejbőrön, nyaki részen, háton, mellkason, és általában magától elmúlnak.
 • Atópiás dermatitis: az ekcéma leggyakoribb formája, mely többnyire a térdeken, a könyökön vagy az arcon jelentkezik. Jellemző a száraz, hámló bőr, a viszketés, a kérges vagy váladékozó sebek. A kiütések lehetnek pirosak, vagy barnás, szürkés színűek. Miután a fogzási nyál irritálja az ekcémás foltokat, ügyeljünk a bőr szárazon tartására. A sebek kezelését illetően tanácsos konzultálni a gyermekorvossal.
 • Parvo vírus okozta erythema infectiosum: általában arcon megjelenő kiütések, a száj körül sápadtság jelleggel. A kiütések kialakulhatnak a karokon, lábakon, mellkason, háton vagy a fenéken is. A Parvo vírus okozta kiütések viszkethetnek, jelentkezhet egyúttal láz, fejfájás, orrfolyás. Ezek a tünetek általában javulnak, majd megszűnnek 7-10 napon belül.
 • Kéz-, láb- és szájbetegség. a vírus okozta kéz-, láb- és szájbetegség szintén kiütéseket produkál. Általában 7-10 napon belül enyhülnek a tünetek: vörös foltos kiütések a tenyéren és a talpon, melyekhez társulhat szájfekély, torokfájás, láz, étvágytalanság. Általában elegendő a folyadékpótlás és az esetleges fájdalomcsillapítás.
 • Meningitisz: az agyhártyagyulladás is járhat kiütések megjelenésével, ezért nem szabad félvállról venni.  A vírusos, vagy bakteriális fertőzés mindenképpen kezelésre szorul, minél előbb forduljunk szakemberhez, ha az alábbi tüneteket látjuk:
 • merev nyak, petyhüdt test
 • fényérzékenység
 • fejfájás, vagy zavartság, fokozott álmosság
 • magas láz
 • hideg kezek és lábak

Ahhoz, hogy kizárjuk a fertőzés és a súlyosabb tünetek kockázatát, illetve a megfelelő ellátás érdekében mindenképpen ajánlott a gyermekorvos felkeresése.

Szülőként helyezzük a hangsúlyt a megelőzésre: védjük gyermekünk bőrét a nyáltól, amennyire csak tudjuk és tartsuk szárazon a bőrét.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!