Implantációs műtét után- teendők

Implantációs műtét után nagyon fontos megszívlelni a fogorvos javaslatait, mivel a gyógyulás kimenetelét jelentősen befolyásolhatják. A tennivalókról és a tudnivalókról nálunk részletes tájékoztatást kap a páciens, mielőtt otthonába bocsájtjuk az implantáció után.


Mit javasolt tenni implantációs műtét után?

 • Javasolt kísérővel érkezni a műtéti beavatkozásra
 • A műtéti érzéstelenítés elmúltát követően lehet fájdalomcsillapítót szedni az orvos útmutatása szerint, ha szükségét érzi. Általában már másnaptól kezdve elhagyható a fájdalomcsillapító szedése.
 • A fertőzések kivédése miatt az orvos antibiotikumot ír fel, aminek teljes tartalmát be kell szedni akkor is, ha nagyon jól érzi magát.
 • Mindenekelőtt igen fontos a száj higiéniájának megtartása már a műtétet követő estétől kezdődően. A műtéti seb tisztán tartása kiemelt jelentőségű, ezért ujjbegyre kent fogkrémmel megtisztíthatja a fogait már az első nap, óvatos szájöblítés mellett. A gyógyulási szakaszban puha sörtéjű fogkefe használata javasolt fogmosáshoz.
 • Az implantáció után arcduzzanat jelentkezhet, amire javasoljuk a jegelést. Konyharuhába, vagy papírszalvétába tekert jégzselével, vagy jégakkuval végezze az érintett terület jegelését: 10 perces jegelés, majd fél óra szünet beiktatása módszerével mindaddig, míg szükségét érzi.
 • Javasoljuk, hogy a műtétet követő (2-3) éjszaka aludjon magas párnán, vagy válassza a félig ülő helyzetben történő alvást.

Mit nem javasolt tenni implantáció után?

 • Műtét után kerülje az evést, ivást addig, míg az érzéstelenítő hatása elmúlik. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy elharapja az ajkát, vagy a nyelvét és a száj egyéb lágyrészeit. A gyógyulás időtartama alatt preferálja a pépes ételeket.
 • A beavatkozást követően tilos a sebet szívni, nagyokat öblögetni, köpködni. A seb felszínén kialakuló véralvadék igen jótékonyan védi a sebet és elősegíti a gyógyulást.
 • Javasolt a tej és tejtermékek fogyasztásának mellőzése négy-öt napig a bennük lévő erjedő baktériumok miatt.
 • Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Iktassa ki az étrendjéből a túl forró, vagy hideg ételeket és italokat, valamint az apró magvakat és a csípős szószokat a gyógyulási időszakban.
 • Kerülendő az aktív sport, a megerőltető fizikai megterhelés az utóvérzés kockázata miatt!
 • A varratokat nem szabad saját kezűleg eltávolítani, panasz esetén kérje fogorvosa segítségét.
 • Felső állcsont implantálását követően kerülendő a csukott szájjal történő tüsszentés, erős orrfújás.

Bármilyen aggasztó panasz, vagy erős vérzés, fájdalom esetén tájékoztassa a kezelőorvosát, kétség esetén azonnal kérjen tanácsot!

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!