Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás, ahogy a neve is sugallja, több részből áll. Olyan esetben alkalmazzák, amikor kivehető és szájban maradó fogpótlást is kell készíteni a hiányos fogazat pótlására.

Milyen részekből áll a kombinált fogpótlás?

A fogpótlásokat megkülönböztetjük annak alapján, hogy mennyi hiányzó fogszövetet helyettesítenek:

1. Fix, beragasztott pótlás:

– Intrakoronális fogpótlás: ide soroljuk a töméseket és a betéteket (inlay, onlay). Az esztétikus töméseket a fogorvos általában egy ülésben elvégzi. A betétek fogtechnikai laboratóriumban készülnek személyre szabott lenyomatvételt követően és a fogorvos beragasztással rögzíti őket.

– Extrakoronális fogpótlás: koronák, héjak. A szájban rögzített, beragasztott koronákhoz rögzíthető a kivehető rész. A koronák és héjak is fogtechnikai laboratóriumban készülnek személyre szabott lenyomatvétellel és a beragasztást követően tartós esztétikai és funkcionális eredmény garantálható a sérült fogazat megújítására.

2. A kivehető rész a fix pótláshoz kapcsolódik különböző módszerekkel. A tartós eredmény garantálásához precíz fogorvosi és fogtechnikusi együttműködés szükséges.

Attól függően, hogy a szájban maradó, koronával védett fogakhoz hogyan csatlakozik a kivehető rész, beszélhetünk kapcsos, teleszkópos és finommechanikai elhorgonyzású kombinált fogpótlásról.

  • A kapocs elhorgonyzású fogpótlás esztétikailag nem a legelőnyösebb, ezért ritkábban alkalmazzák.
  • A teleszkópos fogpótlást akkor készítik, ha csekély számú megmaradt fog áll rendelkezésre.
  • A finommechanikai elhorgonyzású fogpótlások esztétikailag és funkcionális szempontból is kielégítő megoldást jelentenek a hiányzó fogak pótlására. A kivehető rész nagyon pontosan illeszkedik ennél a módszernél a fix részhez, ami stabil tartást biztosít a rágómozgások közben is.

Melyek a kombinált fogpótlás előnyei?

– A pótlás elemei beszéd közben nem látszanak, ellentétben például a kapcsos megoldású pótlással.

– Stabilitásukat evés közben sem veszítik el. Megbízható és tartós megoldás érhető el általuk.

– Frontfogak pótlására is kiváló lehet, esztétikus eredményt biztosítanak a betegségből, vagy balesetből kifolyólag elvesztett első fogak pótlására.

– Megoldást nyújtanak azokban az esetekben, amikor a klasszikus híd típusa nem alkalmazható (pl. elvesztett őrlőfogak esetén).

– Biztonságos alternatíva arra az esetre is a kombinált fogpótlás, ha implantáció nem hajtható végre (pl. nagyfokú csonthiány esetén) a páciensnél, vagy nem szeretné azt.

Mire kell ügyelni a fogpótlás gondozása során?

Tévhit, hogy a fogpótlás nem igényel rendszeres tisztítást, mert nem romlik el, mint a saját fogak. A szájhigénia és a pótolt fogazat karbantartása itt is elengedhetetlen. Az alapos fogmosás mellett a kivehető fogpótlás rendszeres tisztítása is szükséges a fogorvos útmutatása alapján. Ne feledkezzen meg az évenkénti ellenőrzésről sem, ami nagyon fontos a megmaradt fogak parodontológiai állapotának ellenőrzése végett. Csak az egészséges fogazat és a jó állapotú fogíny bírja hosszú időn át viselni a terhelést.

A személyre szabott, legoptimálisabb megoldás érdekében javasoljuk, hogy keresse fel a Sorridente rendelőjét, ahol fogorvosaink alapos állapotfelmérés után ismertetik a lehetséges terápiás javaslatokat és részletes kezelési tervet biztosítanak Pácienseinknek.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!