Hogyan lehet megszokni a műfogsort?

Sokan kiváncsiak arra, hogyan lehet megszokni a műfogsort nehézségek nélkül. A modern műfogsorok (legyen az rögzített, vagy kivehető) mind esztétikában, mind funkciójukban messze meghaladják a nagyszüleinknél látott fogsorokat, ám viselésük még így is hozzászokást, türelmet igényelhet kinél-kinél eltérő ideig. Sokan elkeserednek attól, hogy elveszítették a saját fogaikat, és úgy gondolják, soha többé nem fognak tudni úgy élni (enni, beszélni, stb…), mint a megszokott módon a kezdeti nehézségek miatt. Ez szerencsére nem így van, összeszedtük a javaslatainkat, hogy segítsünk a hozzászokás idejére.

A leggyakoribb nehézségek a műfogsorhoz való hozzászokás során

Természetesen, más érzés az új protézis viselése, s másként érzékeljük a fogak működését. Minek köszönhető ez?

  • Amennyiben folyamatos volt a fogvesztés a műfogsor viselése előtt, a hiányos fogazat helyett hirtelen úgy érzik a páciensek, hogy a műfogsorral „túl sok foguk van”, s e miatt nem tudnak szépen beszélni, enni. Ez a probléma a megszokást követően rendeződik.
  • Gyakori panasz a páciensek részéről, hogy az egész szájat kitöltő „idegen test” öklendezést vált ki, túlzottan nyáladzanak tőle, vagy folyton megharapják a nyelvüket. Ezek is olyan jellegű panaszok, melyek idővel rendeződnek a műfogsor megszokásával. A fogorvos javasolhatja, hogy szopogasson kemény cukorkát, ami ezeket az érzéseket segít kompenzálni és gyakoribb nyelési ingert eredményez.

Ha a fenti problémák idővel nem szűnnek meg, vagy esetleg komolyabb panaszokkal küzd (pl. a fogsor feltöri az ínyt, begyulladt az ínye, komoly fájdalmakkal tud csak enni, stb.) keresse fel fogorvosát, hogy mielőbb rendeződjenek a panaszok.

! Igen fontos betartani, hogy nem szabad a műfogsort házilag csiszolgatni, átalakítani!

Hogyan lehet megszokni a műfogsort? Nézzünk pár példát …

Mire figyeljünk az első étkezés alkalmával?

Ahogy fentebb említettük, türelmet igényel a műfogsorhoz való hozzászokás, de bizonyos módszerekkel már a kezdetekkor megkönnyíthetjük a protézis viselését, s megelőzhetjük a sérüléseket.

  • Főként az első étkezéseknél tapasztalható, hogy nincs íze az ételnek, és nem úgy érezni a hőmérsékletét. Ez természetes, hiszen az agynak is hozzá kell szoknia az új érzetekhez, melyek kezdetben elnyomják az ízlelőbimbók „üzeneteit”.  Ezért, nagyon elővigyázatosnak kell lenni az ételek forróságát illetően, nehogy megégessék magukat.
  • A rágásra eleinte oda kell figyelni, hogy elkerüljék a harapási sebeket a hozzászokás alatt. Az ételeket érdemes többször, kisebb mennyiségben, apró falatokra vágva, lassabban fogyasztani. Ügyeljen arra is, hogy a szájüregben kiegyenlítetten, mindkét oldalon rágjon. Kezdetben előnyt élvezzenek a puha, jól átfőtt ételek: tojás, hal, főtt zöldség, pépesebb ételek. Később fokozatosan át lehet térni a rágósabb ételekre.

Miért nehezített a beszéd műfogsorral?

Aki már próbált beszélni új műfogsorral, az tudja, hogy nem is olyan könnyű azonnal szépen kiejteni a szavakat. Útban van a nyelv, soknak érzi a fogait, nem úgy képződnek a hangok, ez is hozzászokást igényel. Mivel az állkapocs és a koponya csontjai rezgése jóvoltából ér el a hang fülünkhöz, így érthető, hogy egy „idegen test” szájba kerülése esetén ez is máshogy működik. A műfogsor viselője úgy érezheti, hogy felerősödik a hang és visszhangzik a fülében, ami zavaró lehet a beszédére.

A kivehető fogsor (főként az alsó fogsor) sokaknak nyújt bizonytalan rögzítettség érzést. Az arc és a nyelv izmai idővel kompenzálják ezt a bizonytalanság érzést és „megtanulják” a műfogsor ellensúlyozását.

  • A fogorvosok azt javasolják, hogy nyeljen egyet, szorítsa össze enyhén a fogsort, mielőtt megszólalna, biztosabban fog tudni beszélni ezután.
  • A másik fontos teendő a protézisragasztó használata a biztosabb rögzítettség érdekében.

Amennyiben kérdése, vagy panasza van műfogsorával, forduljon hozzánk bizalommal.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!