Mesterséges intelligencia a fogászat szolgálatában

Áttörő eredmények érhetők el a mesterséges intelligencia segítségével a fogászatban csakúgy, mint a gyógyászat más területein. Nincs többé megoldhatatlan foghiány és szerencsére a fájdalomtól való félelem is alaptalanná vált napjainkra. Milyen forradalmi újítások segítik a fogorvos munkáját és teszik lehetővé a fogászati problémák hatékony kezelését?

A szájhigiénia és fogaink egészsége nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem erős befolyással lehet az általános egészségi állapotunkra is. Tudjuk, sok időt és odafigyelést igényel a rendszeres szájápolás és a megelőző fogorvosi szűrővizsgálatokon való megjelenés. Ezért is örvend mindenki a technika vívmányainak, melyek sok esetben lerövidítik az amúgy hosszadalmas eljárásokat.

Mesterséges intelligencia

A szoftverek alkalmazása mindennapos a fogorvosok munkája során. Ezen a területen még óriási fejlődés várható, mely által a szakemberek munkája gyorsabb, a végeredmény pedig biztonságosabb lesz. Az intelligens algoritmusoknak nagy szerepe van az egészségügyi adatok elemzésében, ezáltal nagyban segítik a pontos diagnózis felállítását és a személyre szabott terápia meghatározását.

Például: a szájüregi rák esetében a kutatók kifejlesztettek egy módszert a rákos sejtek közelében lévő immunsejtek pontos számszerűsítésére, ami rálátást ad a rák terjedésére, mely segíti a túlélési esélyek meghatározását.

Kiterjesztett valóság – Augmented Reality (AR)

Az AR a fogászatban is otthonra talált mind oktatási, mind klinikai célokra. Az Image Navigation DentSim szimulátora az AR-t egy próbababával kapcsolja össze, amelyen a tanulók gyakorolhatnak. A mozgásuk nyomon követése segíti őket annak felismerésében, hogy miben kell fejlődniük. Ez a technológia képes előre vetíteni azt is, hogy egy rekonstrukciós és esztétikai eljárás után a páciens mire számíthat, hogy fog kinézni a kezelés után. A fogsor virtuális ábrázolása lehetővé teszi a betegek és a fogorvosok számára, hogy konfigurálják fogaik jellemzőit, például a formát, magasságot és a távolságot.

Virtuális valóság – Virtual Reality (VR)

Egy headset segítségével virtuális környezetbe kerülhet bárki. A páciens a fogorvosi székben ülve megnyugtató tájat láthat maga előtt, tehát a VR hatékony figyelemelterelő eszközként használható a fogászatban. A betegek a természeti képek hatására megnyugszanak, csökken a szorongásuk és pozitív tapasztalatuk marad a kezelésről. Vagy akár a sebész streamelheti a műveleteket virtuális valóság kamerájával, s így az orvostanhallgatók VR-szemüvegükkel „ténylegesen” ott lehetnek a műtőben. Az első ilyen módon rögzített műtétet a Londoni Királyi Kórházban hajtották végre 2016-ban.

A fogászat jövője tehát tele van elképesztő meglepetésekkel és lehetőségekkel, melyek mind a páciensek, mind a fogorvosok javát szolgálják.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!