Foghúzás egyenlő félelem?

Volt idő, amikor joggal féltek az emberek a fog eltávolításával járó kínoktól. A foghúzás és a félelem kéz a kézben jártak.

Miért volt ez rémálom? Ennek főként három oka volt:

– nem fogorvos végezte a beavatkozást

– nem voltak megfelelő, erre a célra fejlesztett eszközök

– nem létezett hatékony érzéstelenítési eljárás

Mióta létezik egyáltalán fogászati ellátás?

Szakszerű fogászati ellátás, mint olyan, a 19. század végéig nem létezett. A középkorban a foghúzást végző borbélyok, vagy magukat “szakembernek” valló sarlatánok sokszor nyílt színen, mások előtt, valóban kínzó fájdalomnak vetették alá az áldozataikat: a kétségbeesett, szenvedéstől elkeseredett embereket. Mindezt jó pénzért, sokszor a betegek utolsó fillérjeikért cserébe. Érthető, hogy ez a hozzáállás elrettentő volt akkoriban. A fog kihúzásától való irreális félelem azonban azóta is tartja magát… Szeretnénk segíteni ennek a rossz beidegződésnek a feloldásában.

Először is, mikor van szükség foghúzásra?

– A fog és gyökerének eltávolítására akkor van szükség, ha a fog egészségének helyreállítása nem lehetséges, például nagyfokú szuvasodás esetén, vagy parodontózis (fogágy gyulladás) következtében kimozdult, visszarögzíthetetlen fog esetén.

– Ha sérültek, gyulladtak a fog gyökerei, és a fertőzés veszélyezteti a szomszédos fogakat.

– Baleseti sérülés következtében kitört a fog (és/vagy a gyökér is érintett).

– Fekvő, kibújásában akadályozott bölcsességfog eltávolítása esetén.

Hogyan történik ma egy foghúzás? Nincs többé félelem!

Ahány eset, annyiféle eljárási mód van, nehéz erre dióhéjban válaszolni. Másképp kell kihúzni egy egygyökerű fogat, mint a kettő, vagy három gyökerűeket, illetve más módon távolítják el a felső és alsó fogakat. Legegyszerűbb esetben erre kell számítani:

1. A kezelő orvos gondosan megtisztítja és fertőtleníti a páciens száját, hogy minimalizálja a fertőzés kockázatát az eljárás során.

2. Ezután helyi/regionális érzéstelenítést végez, amelynek célja, hogy a fájdalomérző idegeket a fogak körül “elaltassa”.

3. Az arra hivatott eszközökkel a fogorvos fokozatosan megmozgatja, kilazítja a fogat a csontból, majd fogóval befejezi a műveletet. Így lehetséges a lehető legkevesebb traumával kihúzni az érintett fogat, gyökeret a helyéből.

4. Néhány percre egy tampont helyeznek a húzás helyére, ami segít elállítani a vérzést, vagy szükség esetén összevarrják a sebet.

Fontos tudni, hogy a műtéti eljárást fogorvos, vagy komplikáltabb húzás esetén szájsebész szakorvos hajt végre korszerűen felszerelt rendelőben, helyi érzéstelenítés mellet.

Bizonyos helyzetekben általános érzéstelenítést, altatást, vagy bódítást is lehet alkalmazni. Erre akkor kerül sor, ha a beteg kisgyermek, a páciensnek pánikszerű fóbiája van, vagy több fogat egyszerre kell eltávolítani bonyolult, időigényes eljárás során. A beavatkozás előtt mindig szánunk időt arra, hogy a pácienseink félelmeit eloszlassuk és válaszoljunk a felmerülő kérdésekre.

Miért nem egyenlő ma már a foghúzás és a félelem érzése?

Fájdalom: ez ma már nem jelent problémát! Az egyik legfontosabb változás az orvosi ellátások terén az érzéstelenítő -, fájdalomcsillapító eljárások alkalmazása. A jelenleg alkalmazott helyi érzéstelenítők nagyon biztonságosak és az érzéstelenítés hatása kitart a beavatkozás végéig. Nem kell tehát attól tartani, hogy a zsibbadás túl korán elmúlik. Ha akárcsak icipici fájdalmat is érez a páciens, jelezheti a fogorvosnak, aki újabb adagot fog befecskendezni. Ellentétben a közhiedelemmel, több adag érzéstelenítőt is be lehet adni kockázat nélkül.

Szövődmény: Minden fogászati és orvosi kezelés rejt némi rizikót. Azonban, miután a beavatkozásokat szigorú higiénés és szakmai protokol szerint végzik a naprakész felkészültséggel rendelkező fogorvos kollégák, így minimális esély van bármilyen kellemetlenség, vagy szövődmény kialakulására. A posztoperatív szakaszban figyelemmel kísérjük pácienseink sorsát és nem engedjük el a kezüket addig, míg megnyugtatóan nem gyógyult be a sebük. A beavatkozás után ellátjuk betegeinket a szükséges tanácsokkal, gyógyszerekkel, ha szükséges antibiotikumot írunk fel. Bármilyen kétség esetén soron kívül fogadjuk őket, és minden feltételt, támogatást biztosítunk ahhoz, hogy nyugalomban töltsék a gyógyulási időszakot.

Rossz diagnózis, felesleges fogkihúzás: A mai korszerű képalkotó diagnosztikai eszközök és a körültekintő vizsgálat kizárja annak lehetőségét, hogy feleslegesen húzzunk ki fogat. Az ettől való félelem tehát alaptalan.

Keressetek minket bátran, Bejelentkezés

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!