Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban

A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel

A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek, amely már megkezdte az emberi klinikai kísérleteket. Egy japán kutatócsoport, a Toregem Biopharma, fejlesztette ki ezt az innovatív gyógyszert, amely az állatkísérletek során már sikeresen új fogakat növesztett egerek és menyétek esetében. Dr. Katsu Takahashi, a Kitano Kórház fogászati és szájsebészeti osztályának vezetője, irányítja a kutatást. A gyógyszer a méhszenzibilizációval kapcsolatos gén-1 (USAG-1) fehérjét gátolja, amely normál esetben elnyomja a fogak növekedését. Az USAG-1 blokkolásával a kutatók elősegítik a fogak növekedését, lehetővé téve az új fogak kinövését.

Klinikai kísérletek és várható eredmények

Az első klinikai vizsgálatok 2024 júliusában kezdődnek, és olyan felnőttek vesznek részt bennük, akiknek legalább egy őrlőfoguk hiányzik. A későbbi vizsgálatok két és hét év közötti gyermekeken is folytatódnak, akik veleszületett foghiányban szenvednek. Ha a kísérletek sikeresek lesznek, a gyógyszer akár 2030-ra elérhetővé válhat a piacon, így jelentős előrelépést hozva a fogászatban. A gyógyszer fejlesztése során az állatkísérletek rendkívül sikeresek voltak, mellékhatások nélkül. Az új fogászati technológia reményt ad azoknak, akik fogvesztéstől szenvednek, és a jövőben széles körben elérhetővé válhat azok számára, akik fogászati problémákkal küzdenek. A Kutatás Háttérinformációi Dr. Takahashi és csapata 2005 óta dolgozik ezen a technológián, és az USAG-1 fehérje gátlása révén sikerült elérniük, hogy az új fogak növekedése meginduljon. Az eddigi eredmények alapján a kutatók optimisták, és remélik, hogy a gyógyszer a jövőben széles körben elérhetővé válik. Ez a fogászati újítás jelentős előrelépést jelenthet a fogvesztés kezelésében, és forradalmasíthatja a fogászati kezeléseket világszerte. A fog-regeneráló gyógyszer a modern orvostudomány egyik legígéretesebb fejlesztése, amely új reményt nyújt a fogászati problémákkal küzdők számára.

Megelőzés

Miért érdemes vigyázni fogaink épségére addig is, míg az új technológia a fogászatban bevezetésre kerül?

Ügyeljünk az alapos foghigiénére és látogassuk meg rendszeresen a fogorvost, távolíttassuk el a fogköveket. Miért? Azon túl, hogy a saját fogak megtartása elsődleges szempont, a fogágybetegségeket okozó baktériumok egyéb bajt is hozhatnak. Kutatások eredményei szerint a kórokozók vérkeringésbe kerülvén gyulladásokat okozhatnak, akár súlyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Források: • Global News • BGR • New Atlas

További cikkeink

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

A szépség titka

A szépség fogalma igen szubjektív és kultúránként, koronként változó. Azt, hogy ki mit tart szépnek, rengeteg tényező befolyásolja, nincs egyértelműen univerzális kritériuma. Mitől szép a szép? Tetszeni, szépnek lenni mindig

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!