(T)együnk a boldogságért

Hogyan együnk a boldogságért? A hideg, ködös időjárás meghozta a borongós hangulatot. Az emberek kevésbé mosolyognak, s jóval kevesebb időt töltenek a szabadban, ami az egészségükre is kihatással lehet. Az immunrendszernek és a hangulatunknak is kell egy kis „kedélyjavítás”, amit egyrészt minél több mozgással, másrészt olyan ételek és italok fogyasztásával érhetünk el, melyek a táplálkozási szakértők szerint jótékony hatással vannak pszichénkre.

Étellel a hangulatunkért?

Azt már régóta tudjuk, hogy az édességek fogyasztása sokaknak okoz örömérzést a jutalmazó neurotranszmitterek révén. Ám ez a hatás rövid távon javít csak a közérzetünkön, viszont mellékhatásai (testsúlygyarapodás, egészségtelen zsírok és adalékanyagok túlzott bevitele, fogkárosodás) miatt nem szerencsés megoldás rendszeresen.

Ellenben, a jó tápanyagok stimulálják az agy stresszközpontját (hippokampusz), így nő a stressztűrő képesség és javul a hangulat. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy az agyműködés, a psziché befolyásolható a táplálkozással. Míg a manapság jellemző, túlfinomított, ultrafeldolgozott élelmiszerek fokozzák akár a depresszió kockázatát is, addig a minőségi táplálkozás bizonyítottan előnyös hatással bír a közérzetünkre, a pszichés állapotunkra.

Egészséges ételek, jó emésztés, jó hangulat – együnk a boldogságért

Tudjuk ma már, hogy a telített zsírsavak kedvezőtlen hatásúak, megemelik a koleszterinszintet, gyulladásos folyamatokat generálnak, még az agyban is. A gyulladás hatására megnő például a depresszió kockázata is.

Jól esik disznótor idején a finom hurka, kolbász, de figyeljünk a mértéktartásra, s ügyeljünk mellette a kellő növényi rostbevitelre is. A túl zsíros élelmek helyett tanácsos a rostokban gazdag, növényi alapanyagokat előnyben részesíteni, melyek ellátnak minket jó tápanyagokkal és biztosítják a jó emésztést, ami szintén fontos a szellemi erőnléthez. Számos vizsgálat bizonyította már ugyanis, hogy az agyi teljesítmény összefüggést mutat a mikrobiom állapotával. Tehát, (t)együnk a boldogságért, az egészségért tudatos táplálkozással is. Nem utolsósorban, fogaink is meghálálják, ha kerüljük a finomított, cukros ételeket.

Antioxidánssal az egészségért

Köztudott, hogy minél színesebb egy zöldség, gyümölcs, annál több antioxidánst rejt. Érdemes ezért minél többet enni (elsősorban) nyersen az erőteljes színű bogyós gyümölcsökből, sötét színű salátákból, káposztából. Az erős színanyagok ugyanis káros szabadgyök-megkötő képességgel bírnak. A túl puhára főzött, túlfinomított, többnyire adalékanyagokkal, mesterséges színezékkel telített ételek szabadgyökei gyulladásos folyamatokat indítanak el szervezetünkben. Nem véletlenül népbetegség a táplálékallergia, a Chron-betegség, az irritábilis bélszindróma, egyéb emésztési és gyulladásos problémák. Ezek megelőzésére is jó alternatíva az egészséges táplálkozás.

Extra tipp: Csempészhetünk az általunk készített ételekbe olyan fűszereket is, melyek hangulatjavítóként tart számon a szakirodalom, ilyen például a kurkuma. Szuperételként beszélnek róla, mivel erős gyulladáscsökkentő hatással bír, antidepresszáns hatású.

S ne feledjék, a jó emésztéshez jó rágás kell, amihez jó fogak szükségesek. Ügyeljen fogai egészségére, forduljon hozzánk bizalommal panasz esetén, vagy látogasson el hozzánk szűrővizsgálatra, az esetleges fogkárosodások felderítése érdekében.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!