Miért jó a fogaknak a rágás?

Nem csupán jó a fogaknak a rágás, de kifejezetten szükséges ahhoz, hogy a fogazat megfelelően terhelődjön. Csak így tudjuk megelőzni a csontleépülést, a fogak kilazulását, majd azok elvesztését.

A fogorvosok ezért kifejezetten javasolják a minél több szilárd állagú étel fogyasztását.

Mit tegyünk, hogy egészséges fogaink legyenek?

A gyenge, beteg fogak nem csak esztétikailag keserítik meg az életünket, de funkciójukat sem tudják betölteni. Az elégtelen rágás pedig hozzájárul a fogak állapotromlásához, és idővel komoly betegségeket eredményez. Mit javasol a fogorvos?

1. Ügyeljünk a gondos és rendszeres szájápolásra. Naponta legalább kétszer mossunk fogat alaposan és használjunk fogköztisztító eszközöket az ételmaradékok maradéktalan eltávolítása érdekében. A rágás ugyan tisztítja a fogfelszíneket, de korántsem elegendő a fogak tisztán tartásához. A fogakfelületek nagyobb része csak fogkefével, fogköztisztítókkal tisztítható.

2. Ne feledkezzünk meg a rendszeres fogorvosi szűrésről sem. Évente kétszer látogassunk el a fogorvoshoz, aki a szemmel még láthatatlan, kezdeti problémákat is feltárja, és azt egyszerűen, költséghatékonyan kezeli. Így elkerülhetőek a későbbi bonyolultabb, költségesebb eljárások.

3. Ha nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, cukormentes rágógumival is tehetünk fogaink megtisztításáért.

4. Rágjunk minél többet, fogyasszunk napi szinten nyers zöldségeket, gyümölcsöket, ne pépesítsük az ételt (kivéve, ha speciális esetekben arra van szükség). Amennyiben nem terheljük rendszeresen és egyenletesen a fogainkat, akkor azok idővel kilazulnak.

A rágás fontos élettani funkció

  • A fogak többféle feladatot látnak el. Ép és rendezett fogakra van szükség a beszédhez, a szép mosoly esztétikájához, a kielégítő rágás pedig alapja a jó emésztésnek. A metsző –, és szemfogakkal harapjuk, megragadjuk az ételt, míg a kisőrlő- és nagyőrlő fogakkal felaprítjuk azt. Az apróra őrölt táplálék a nyállal keveredve pépes állagúvá, könnyen emészthetővé válik. A jó rágás tehát elengedhetetlen az általános egészség fenntartása végett is.
  • Ezen túl, a rágás gyermekkorban hozzájárul az állkapcsok és a fogak egészséges növekedéséhez, és biztosítja a normál fejlődésüket. Fontos tehát, hogy gyermekeink rágjanak minél többet. Ügyeljünk arra, hogy számukra biztosítsunk olyan ételeket, amelyek kiadós rágást igényelnek.
  • Cukormentes rágógumizással is tehetünk fogaink egészségéért. A rendszeres rágózás hozzájárul a fogak épségének megőrzéséhez, a rágóizmok kondíciójának javításához. Rágózás közben fokozódik a nyáltermelést, ami segíti eltávolítani az ételmaradékokat a fogakról. Ezáltal megelőzhető a fogkő és a fogszuvasodás kialakulása. Fontos tudni azonban, hogy a rágózás jótékony hatása csak akkor érvényesül, ha azt cukormentes változattal tesszük és nem tart tovább 5-10 percnél alkalmanként. Rágóizmainkat és ízületünket ugyanis nem tanácsos túlterhelni. Az étkezések után tehát maximum 10 percet ajánlott rágózni a fogorvosok javaslat szerint. Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal! Kapcsolat

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!