Fogas kérdés – avagy hogyan előzhetjük meg a fogászati panaszok kialakulását

Ahhoz, hogy ez a fogas kérdés megválaszolható legyen, tisztában kell lenni azzal, milyen az egészséges fogazat és a periodontális szövetek.

 • A fogak természetes védelmét a fogzománc látja el. Annak sérülése szabad utat enged a kórokozóknak, ezért elsődleges szempont a védő zománcréteg sértetlenségének fenntartása.
 • A periodontális szövetek elsősorban a fogak körüli rózsaszín ínyt, a foggyökerek felszínét borító kalciumban gazdag cementréteget és a fogmeder csontját jelenti. Ezeknek a szöveteknek főként a fogakat rögzítő, támasztó szerepük van, károsodásuk kihat a fogazat megtarthatóságára. Amikor az íny lehúzódik, vagy a csontmeder sérül, esetleg gennyes góc következtében lepusztul, akkor a fogak meglazulhatnak és kieshetnek.

Hogyan védjük fogainkat?

 1. Az egészséges fogazat, íny és szövetek fenntartásához elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, az alapos fogmosás és a fogköztisztítók használata. Ha kétségei vannak afelől, hogy helyesen mossa fogait, keresse bizalommal dentálhigiénikusainkat, akik megtanítják jó technikával fogat mosni.
 2. A fogakra tapadó lepedék, a megkövesedő fogkő rendszeres eltávolítása szintén a fogak és a fogkörüli szövetek védelmét szolgálja, elejét veszi a fogínygyulladásnak.
 3. A fogászati ellenőrzés akkor is fontos, ha nincs panasz. Ne várjuk meg a fájdalomérzet kialakulását, mert a kezdetleges elváltozások sokkal gyorsabban és költséghatékonyan orvosolhatóak. A szabad szemmel még nem látható problémák azonban csak alapos vizsgálattal deríthetők fel.
 4. Törekedjen arra, hogy rostokban, vitaminokban gazdag élelmiszereket fogyasszon.
 5. Kerülje a savas, cukros italok, ételek fogyasztását.
 6. Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, főként víz fogyasztásával.
 7. Ajánlott a dohányzás kerülése.

Bizonyos esetekben a fog körüli szövetek akkor is sérülnek, ha lelkiismeretesen ápolja fogait valaki. Mi vezet a fogágy megbetegedéséhez? Nézzük a leggyakoribb eseteket:

 • előrehaladott életkor, megváltozott életkörülmények
 • egyoldalú táplálkozás
 • a C- és a B3-vitamin hiányállapotai
 • nyál összetételének, mennyiségének változása hozzájárul a baktériumok elszaporodásához
 • a szájüreg baktériumflórájának felborulása például hormonális változáskor (pubertás, terhesség, menopauza), illetve különböző gyógyszerek mellékhatásaként.

Fogas kérdés – fogas javaslat

A lényeg, hogy mihamarabb sor kerüljön a probléma felderítésére, az oki terápia megkezdésére, a góc megszüntetésére, a sérült fogazat egészségének helyreállítására. A korai beavatkozás fogéletet ment, forduljon hozzánk bizalommal.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!