Rémálom és fogak

Már önmagában rémálom sokak számára, ha a fogak problémái szóba kerülnek. Azonban, még ha hihetetlen is, lehet nyugtalan az álom, ha fogaink nem egészségesek. Ezúttal arról szeretnénk pár sorban írni, hogy mikor gyanakodhatunk fogászati problémára, ha rémeket álmodunk, vagy álmodik a gyermek.

A szervezet számára az alvás nélkülözhetetlen, az idegrendszer csak az alvás fázisában képes regenerálódni. Nem csupán a mennyisége, de a minősége is meghatározó. A jó alvás elengedhetetlen tehát ahhoz, hogy nappal megfelelő szellemi és fizikai tevékenységet végezzünk.

Rémálom felnőtteknél

Felnőttként is aggasztó, ha rossz álomból ébredünk rendszeresen éjszaka. Próbáljunk utána járni, mi okozhatja a nyugtalanságot.

  • A kimerültség, a krónikus stressz sok esetben felelős a nyugtalan alvásért. Nem csak rémálmokat, de fogcsikorgatást is okozhat, ami egyúttal a fogak egészségét is veszélyezteti.
  • A rémálmok olykor organikus betegség tüneteként jelentkezhetnek (pl. pszichiátriai, endokrinológiai betegségek, ízületi gyulladások, emésztőrendszeri problémák, fogászati gócok).
  • Apnoe betegség során a szervezet oxigén ellátottsága romlik. A légzés kimaradást a beteg megélheti fulladásos rémálomként.

Rémálom gyermekeknél

Amikor azt halljuk, hogy gyermekünk kiabál, vagy csak ül és rémülten néz maga elé, igencsak megijedünk. A rémálomnak különböző fajtái vannak, de érdemes komolyan venni, hátha komolyabb okok állnak a háttérben.

Pavor nocturnus

A pavor nocturnus egy éjszaka jelentkező alvászavar gyermekeknél. Amikor a gyerek látszólag ébren van, beszél, vagy meredten maga elé nézve kiabál, nyöszörög, izzadhat, és nem lehet megnyugtatni, mert nincs is teljesen magánál. Ez egy köztes állapot az alvás és az ébrenlét között. A gyermek nem észleli a környezetét, nem vesz tudomást a jelenlétünkről. Habár nagyon ijesztőnek tűnik, általában ártalmatlan. Kisebb gyermekekre jellemző inkább. A pavor nocturnus rohamok időtartama lehet 1-2 perc, de akár fél óra is. A roham elmúltával a gyermek visszaalszik anélkül, hogy emlékezne a rohamra.

Teendő: megkísérelhetjük megnyugtatni a gyermeket, de valószínűleg sikertelen lesz, mert az nem észleli ilyen állapotban a környezetét. Maradjunk mellette, amíg a roham nem múlik el, mert előfordulhat bepisilés, ágyból felkelés, kétségbeesett botorkálás. Sajnos egyelőre ismeretlen a pavor nocturnust kiváltó ok, így kivédeni sem tudjuk. Mindenesetre a szakemberek azt javasolják, hogy helyezzük a hangsúlyt a rendszeres alvási rutinra. Ne engedjük, hogy éjszakába nyúlóan tévézzen, vagy monitor előtt aludjon el a gyermek. Ügyeljünk arra, hogy az elalvás előtt nyugalomban teljen az idő, és minden éjszaka kialudja magát, kipihenje az óvodában és iskolában megélt stresszt. A lehetséges okok között szerepel ugyanis az alváshiány, a napközben megélt fáradtság, stressz. Amennyiben a rohamok hosszú időn át fennállnak, forduljon tanácsért a gyermekorvoshoz.

Rémálom

Egy „sima” rémálom esetén hasonló tüneteket láthatunk, azonban ilyenkor a rémült gyermek felébredéskor emlékszik a rossz álomra és el is tudja mesélni. Nagyon fontos ebben a helyzetben a megnyugtatása, vagy akár a mellé fekvés éjszakára. A rémálom jelensége ugyanolyan ijesztő, amit szintén szeretne kivédeni minden szülő. Ezért fontos a megelőzés, a nyugodt alvási rutin kialakítása. Ezen kívül biztosítsuk a gyermeknek, hogy nappal kimozoghatja magát, lehetőleg a szabad levegőn, ne aludjon el nyugtalanul.

Rémálom – fogak

Mi köze a rémálmoknak a fogakhoz? Okozhatják rossz fogak a rémálmokat, vagy a rémálmok lehetnek rossz hatással a fogakra?

  • Egyes gyulladásos folyamatok, akár fog gócok is okozhatnak nyugtalan álmokat. Ennek csak úgy tudjuk elejét venni, ha rendszeresen eljárunk fogászati szűrővizsgálatokra és nem várunk, ha fogszuvasodást, egyéb fogászati panaszt észlelünk.
  • Miután a rémálmok eredhetnek feszültségből, gyakran a gyermek nappal begyűjtött feszültsége fogcsikorgatásban jelentkezik. Mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hogy megszűnjön a jelenség és elejét vegyük a fogak károsodásának.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!