Miért félünk? Vajon lehet félelem nélkül is élni?

A tudomány magyarázata szerint, úgy tűnik nem. Annak, hogy miért félünk bizonyos dolgoktól, jelenségektől, igen alapos oka van.

A félelemmel kapcsolatos emléknyomok

Hol található az agy „félelemközpontja”?

Az agy mandulamagja, vagyis az amygdala egy páros agyi régió, mely a halántéklebenyben kétoldalt található. Számos kérdőjel van még az amygdala működését illetően, mert specifikus szerkezetének vizsgálata igen bonyolult. Azt azonban már tudjuk, hogy meghatározó a szerepe a félelemmel kapcsolatos érzelmi emléknyomok kialakításában és a válaszreakciók előhívásában.

Erről az az agyi területről indulnak például a pánikreakciók is, és az undor érzelmi nyomai is itt rögzülnek. Ugye milyen érdekes? Hétköznapi szinten mondva, ha valaki valahol erősen kellemetlen élményt szerez, oda többé nem fog menni. A fájdalmas emléknyomok memorizálása és a válaszul adott reakciók kialakítása tehát az amygdalától függ.

Hogyan alakul ki egy fájdalmas emléknyom az agyban?

Azt már régóta tudjuk, hogy az emléknyomok kialakulásának egyik mechanizmusa az asszociatív (társító) tanulás. Sokan ismerik a klasszikus pavlovi kísérletet, miszerint az állat fényjelzést kap, majd rögtön utána enyhe elektromos sokkot. Ennek ismétlésével, az élmények társításával elérték, hogy az állat már a fény felvillanására félelmi reakciót mutatott.

Mi zajlik le ilyenkor az agyban?

Ahhoz, hogy az amygdalában egy ilyen emlék bevésődjön, sokféle impulzust kell egyszerre rögzíteni. A neuronok „emlékeznek” arra, hogy hol, mikor, kivel, stb történt a kellemetlen dolog. A sokféle memórianyom időbeni összekapcsolásáért pedig az amygdala párhuzamosan működő gátlósejtjei felelnek. Ezek szabályozzák, hogy melyik neuron mikor aktivizálódjon, és melyek raktározzák el az adott emléknyomot.

Hogyan köthető ez a tudományos információ a fogászathoz? Miért félünk a fogorvostól?

A fogászati kezelésekkel szembeni ellenérzés, szorongás, a fájdalomtól való félelem régi időkre tekint vissza, de még napjainkban is aktuális jelenség. Sokan sokféle traumát szereztek már fogászati kezelések jóvoltából, melyek azonban nem törvényszerűek.

A fenti magyarázat szerint az emberek a félelmet tanulják. Nagyon leegyszerűsítve, egy fájdalmasra sikerült beavatkozás, a rideg orvosi magatartás elrettentő erővel bír, traumás emléknyomot hagy az agyban. Az illető a későbbiekben érthető módon igyekszik elkerülni a hasonló szituációkat.

Felejthető egy fájdalmas élmény?

A (fájdalmas) emléknyomok normális esetben megkopnak idővel. Ha mégsem így történik, jó hír, hogy a fogászati kezelésektől való szorongás is oldható, a fájdalmas emléket felül lehet írni új tanulási folyamattal. Ehhez mindenképpen olyan fogorvost kell keresni, aki minden igyekezetével azon van, hogy a beavatkozás fájdalommentesen történjen, és odafigyel a páciens aggodalmaira. A bizalmi légkör kialakulása elsődleges tényező a pozitív kimenetelű élmény eléréséhez.

A félelem tudományos megközelítéséről itt olvashat részletesebben: https://tudomany.blog.hu/2018/02/05/lehet-e_felelem_nelkul_elni

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!