Rágózással valóban meg lehet előzni a fogszuvasodást?

Fogászati berkekben az egyik legvitatottabb téma a rágógumizás fogazatra gyakorolt hatása.

Milyen szerepet tulajdonítanak a rágózásnak?

Régebben, egész egyszerűen rossz szokásnak tartották a rágózást. Ez abból adódhat, hogy a leginkább elterjedt cukros rágógumi, mint a gyerekek körében közkedvelt édesség, valóban elősegítette a fogszuvasodás megjelenését már egészen kis korban is.

Az utóbbi években azonban előtérbe került a rágógumizás esetleges előnyeinek vizsgálata. Bebizonyosodott, hogy a cukormentes rágó rágása fokozott nyálelválasztást eredményez. Így a rágózás hatása kedvező is lehet a szuvasodás kialakulásának megakadályozásában.

Természetesen, a leghatékonyabb módszer továbbra is az alapos fogmosás minden étkezés után! A fogak felszínére tapadt lepedékréteg és a baktériumok nem tüntethetőek el más módszerrel, mint a fogak és a fogközök megtisztításával. Azonban, ha ez bizonyos esetekben nem megoldható, segíthet egy cukormentes rágógumi. A fogorvosok ajánlása szerint azonban maximum 5 percen át érdemes rágózni. ennél tovább a rágózás hatása megterhelő lehet az állkapocsízület számára.

Hogyan segít a rágózás?

– Étkezések után, a cukormentes rágógumi rágása a nyálelválasztás fokozásával segít a savas plakkok semlegesítésében, és elősegíti az ásványi sók lerakódását. Ez a folyamat azonban csak a cukormentes rágó rágásával érhető ell, a cukros rágógumi nem tudja előnyösen befolyásolni a plakkok pH-ját.

– Napjaink tendenciája szerint a gyermekek édességfogyasztása nagyon megnövekedett, melynek egyenes következménye a gyakori fogszuvasodás megjelenése. A cukormentes rágógumi rágása tehát már gyermekkorban ajánlott, miután elősegítheti a caries prevencióját. Természetesen csak akkor adható rágógumi a kisgyermeknek, ha már biztosan nem nyeli le a rágózás során!

– A főétkezések között elfogyasztott édesség igen káros hatású a fogzománcra nézve, ezért mindenképpen kerülendő! Részesítsük előnyben a zöldségből, cukorszegény gyümölcsből készült nasikat gyermekeink és a magunk számára is. Amennyiben mégis cukros ételt vagy italt fogyasztunk, és nincs kéznél a fogkefénk, kapjunk be egy cukormentes rágót annak ellensúlyozására.

Mit tehetünk még a fogszuvasodás elkerülése érdekében?

– A fogászati szűrővizsgálaton való rendszeres megjelenéssel kivédhető, hogy fogaink maradandóan károsodjanak. Probléma esetén a korai beavatkozás hosszú távra biztosítja a fogak egészségének megtartását.

– Prevenciós lehetőség a megfelelő mennyiségű fluorid biztosítása, mellyel elősegíthető a fogzománc erősítése gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

– Megfelelő és rendszeres szájhigiénével meggátolható, mérsékelhető a fogkő keletkezése, csökkenthető annak felhalmozódása. Szoktassuk rá gyermekeinket az alapos fogmosásra, amint lehetséges. Segítsük, motiváljuk őket abban, hogy a fogmosás mielőbb rutin tevékenységgé váljon. Játékosan végezzük velük a fogmosást, ezzel elkerülhető, hogy az számukra kötelező, fárasztó feladat legyen.

– Már az első tejfogak áttörése után kezdjük meg a fogak tisztítását. A tejfogacskák mosása a kisdedeknél szülői feladat, odafigyeléssel megakadályozható a korai szuvasodás kialakulása.

Professzionális fogkőeltávolítással megelőzhető, hogy a fogakra, ínyszélekre tapadt baktériumok, megkövesedett fogplakkok károsítsák a fogzománcot, a fog “védőbástyáját”.

A megelőzés érdekében érdemes a különböző módszerek kombinációját alkalmazni, fogaink épségét ellenőrizni fogorvos segítségével és az esetleges problémákat mielőbb orvosolni.

Vigyázat! Mikor kerülendő a rágógumizás?

A rágózás az álllkapocsízületre rossz hatást gyakorolhat azok esetében, akiknek olyan panaszai vannak, mint ízületi kattogás, migrénes fejfájás, fülzúgás, fogcsikorgatás, arc és ízületi izomfájdalom.

További cikkeink

Új technológia a fogászatban

Az első fog-regeneráló gyógyszer emberi kísérletei megkezdődtek, avagy új technológia a fogászatban A fogászat megújulása fog-regeneráló gyógyszerrel A fogászatban forradalmi új technológia hamarosan elérhetővé válhat, köszönhetően egy új fog-regeneráló gyógyszernek,

Elolvasom >>

Arcradírozás – mikor és hogyan?

Miben segít az arcradírozás? Az időjárásnak kitett arcbőr az egyik legérzékenyebb bőrfelület testünkön. Kivédhetetlen, hogy a napsugarak, vagy a hideg, szmogos levegő ne tegyen kárt a hámrétegben, ezért tenni kell

Elolvasom >>

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjen időpontot kezeléseinkre!

A Sorridente Fogászatot keresi?

Jó helyen jár! A Sorridente Fogászat Visage Dental néven folytatja működését. Új néven, új arculattal, de a megszokott minőséggel és magas színvonallal várjuk régi és új pácienseinket!